ajankohtaistasidosryhmät | 23.12.2024 08:20
15. pakotepaketti
UM tiedote 16.12.2025
15. pakotepaketissa EU kohdentaa lisälistauksia Venäjän sotilaallisesti, poliittisesti tai taloudellisesti vaikutusvaltaisiin tahoihin vastauksena Venäjän jatkuvaan hyökkäyssotaan ja siviilikohteisiin kohdistettuihin iskuihin Ukrainassa. EU puuttuu pakotteilla myös varjolaivaston toimintaan. EU varoittaa yrityksiä Venäjän liiketoimintaympäristön huonontumisesta ja kehottaa harkitsemaan liiketoimintasuhteista vetäytymistä ja uudesta Venäjän-liiketoiminnasta pidättäytymistä. EU tekee ensimmäiset listaukset uudessa, Venäjän epävakauttavia toimia koskevassa pakotejärjestelmässä (nk. hybridipakotejärjestelmässä). Listalle asetetaan henkilöitä, jotka ovat toimeenpanneet Venäjän epävakauttavaa politiikkaa jäsenmaissa tai kolmansissa maissa.
15. pakotepaketti
EU lisää henkilöpakotelistalle Venäjän asevoimien edustajia, poliittisia toimijoita, Venäjän yhteiskunnan informaatiovaikuttajia, mielipidevaikuttajia sekä Venäjän hallitusta tukevia tai siitä hyötyviä liike-elämän vaikuttajia. Lisäksi listalle lisätään kolmansien maiden yrityksiä ja henkilöitä (esimerkiksi Kiinasta), joiden on arvioitu edistävän pakotekiertoa Venäjälle ja tukevan Venäjän sotateollisuutta. EU puuttuu öljyn hintakattomekanismin kiertämiseen niin sanotulla varjolaivastolla asettamalla varjoaluksia pakotelistalle. Lisäksi EU laajentaa ns. vientikieltolistaa lisäämällä 33 Venäjän sotilasteolliseen sektoriin liitännäistä tahoa mm. Venäjällä, Kiinassa, Intiassa ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa, erityisesti liittyen dronien ja ohjusten vientiin kohdistettujen pakotteiden kiertämiseen.
Venäläisten tuomioistuinten EU-yrityksille viime aikoina langettamien sakkotuomioiden tunnustaminen tai täytäntöönpano unionissa kielletään. EU katsoo, että venäläisten tuomioistuinten tapa antaa kanteiden vastaisia kieltoja (estää vastapuolta aloittamasta tai jatkamasta käsittelyä toisessa valtiossa tai foorumilla) ja suhteettoman korkeita sakkoja rikkoo selkeästi vakiintuneita kansainvälisiä periaatteita ja pitkäaikaisia käytäntöjä kansainvälisten yrityskiistojen ratkaisemisessa.
EU varoittaa talouden toimijoita Venäjästä maana, jossa oikeusvaltioperiaatetta ei enää sovelleta ja jossa jäsenvaltioista tulevien yritysten omaisuuteen voidaan kohdistaa toimia. EU kehottaa yrityksiä harkitsemaan Venäjän-liiketoiminnan lopettamista ja pidättäytymään uusien yritysten perustamisesta.
Paketilla jatketaan tiettyjä poikkeuksia (mm. venäläisen öljyn tuontiin) sekä jatketaan ja lisätään joitain poikkeuslupaperusteita pakoteasetuksiin. EU jatkaa poikkeuslupaperustetta, jolla EU-yritysten Venäjältä poistuminen on voitu luvittaa. EU:n henkilöpakoteasetukseen lisätään 269/2014 poikkeuslupaperuste, joka mahdollistaa poikkeusluvan myöntämisen Helsinki Hallin Oy:n osakkeiden kauppaan. 15. paketissa tehdään myös täydennyksiä ja tarkennuksia koskien jäädytettyjä varoja sekä Venäjän liikkeelle laskemia arvopapereita.
Listaukset hybridipakoteregiimiin
Vastauksena Venäjän epävakauttaviin toimiin EU kohdistaa hybridipakotejärjestelmässä pakotteita niihin henkilöihin ja yhteisöihin, jotka ovat syyllistyneet Venäjän hallituksen politiikkaa toimeenpaneviin tai sitä tukeviin toimiin, jotka horjuttavat tai uhkaavat EU:n, sen jäsenmaan, tai kansainvälisen järjestön, tai kolmannen maan itsenäisyyttä, turvallisuutta, vakautta tai perusarvoja. EU listaa mm. henkilöitä, jotka ovat osallistuneet Venäjän disinformaatiokampanjoiden toteuttamiseen EU:ssa, USA:ssa, Ukrainassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Ulkoministeriö suosittaa yrityksille pakotteiden peruskurssia
Ulkoministeriö on laatinut viranomais- ja yritysyhteistyössä kattavan peruskoulutuksen pakotteista. Kurssilla on omat osiot yritysten pakoteosaamisen lisäämiseksi. Ulkoministeriö suosittaa peruskurssin suorittamista niin yritysten johdolle kuin koko henkilökunnalle.
Kaikille avoin ja ilmainen peruskurssi löytyy eOppivan virtuaalikoulutusten alustalta suomeksi(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja englanniksi(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Yritysten on hyvä tutustua myös ulkoministeriön julkaisemaan asiantuntijaohjeistukseen koskien pakotteiden kiertämisen tunnistamista ja ehkäisemistä ja komission julkaisemaan G7-ohjeistukseen yrityksille pakotteiden kiertämisen ehkäisemisestä(Linkki toiselle web-sivustolle.).
Ns. henkilö- ja yhteisöpakotejärjestelmä
- Neuvoston päätös (YUTP) 2024/3182(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Neuvoston asetus (EU) 2024/3189(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2024/3183(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Ns. sektoripakotejärjestelmä
- Neuvoston päätös (YUTP) 2024/3187(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Neuvoston asetus (EU) 2024/3192(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Ns. Hybridipakotejärjestelmä
- Neuvoston päätös (YUTP) 2024/3174(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) 2024/3188(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Lisätietoja
- Pia Sarivaara, pakotekoordinaattori, pakoteyksikkö, ulkoministeriö, puh. 0295 350 660
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.