HHJ- kirjoituksia

Hallitusosaaminen vaatii useiden osa-alueiden ymmärrystä. Yrityksen kasvu, kansainvälistyminen, uudistuminen, tuotteiden kaupallistaminen ja markkina-alueiden laajentaminen tarvitsevat tuekseen kokeneita asiantuntijoita ja liiketoimintaosaajia. HHJ-koulutus auttaa syventämään jo olemassa olevaa osaamista niin johtamisen, talouden, sopivien työkalujen löytämisen kuin myös esimerkiksi strategiatyön osalta ja antaa siten parhaan osaamisen hallitustyöskentelyyn. Lue lisää HHJ-koulutuksesta.

​​​​​​​​​​​​​​Kokoamme tälle sivulle hallitusosaamiseen ja -työskentelyyn liittyviä ajankohtaisia asiantuntija-artikkeleita ja teemaan liittyviä muita kirjoituksia.

"HHJ-Koulutukset tukivat uusientehtävien haltuunotossa"

08.12.2023 (Alkuperäinen teksti julkaistu www.hhj.fi)

Maarit Sääksi teki keväällä 2019 ison päätöksen vaihtaessaan pitkän ja vaiherikkaan työuransa rakennusjätti YIT:ssä Arkta-konsernin varatoimitusjohtajan tehtävään.

– En ollut aikeissa palata Pirkanmaalle, mutta tulin toisiin ajatuksiin tutustuessani Arktaan ja sen omistajiin. Löysimme nopeasti yhteisen sävelen, ja yrityksen edistyksellisyys vakuutti. Oli omistajastrategia, huolellisesti laadittu vuosikello, hyvää hallintotapaa noudatettiin ja asiat rullasivat niin kuin pitääkin.

Ylöjärveläinen rakennusyhtiö Arkta on kasvanut viime vuodet rivakasti Tampereen kaupunkiseudun vetovoiman imussa.. Jatka lukemista

HHJ-koulutus ja HHJ-tutkinto juuri sopiva match

9.3.2022 (Alkuperäinen teksti julkaistu 29.8.2022 hhj.fi)

Kun Hanna Kivelä muutti viime syksynä Irlannista Suomeen neljän Googlen palveluksessa vietetyn vuoden jälkeen, paluu hallitustyöhön alkoi houkutella. – Ulkomaan vuosieni alussa kuuluin viestintäyritys Ellun Kanojen hallitukseen. Palattuani ajattelin, että nyt olisi sopiva hetki pohtia ja punnita omaa hallitusosaamistani.. Jatka lukemista


Hallitus astu ulos kabinetistasi

20.9.2022 (Alkuperäinen teksti julkaistu 29.8.2022 hhj.fi)

– Yrityksen perustamista suunnitteleville sanon aina, että hankkikaa kunnon hallitus. Sellainen hallitus, jossa on jäseniä erilaisilla taustoilla ja jotka uskaltavat olla keskenään eri mieltä, Hallituspaikka-tapahtumassa marraskuussa Tampereella puhuva Kirsi Piha sanoo.
– Koko organisaatiolle on palkitsevaa, ettei hallitus ole pelkkä nimiluettelo vaan aidosti vuorovaikutteinen voima ja toiminnan motivaattori. Jatka lukemista.


Liiketoimintaa juridisesti kestävällä tavalla

20.6.2022. (Alkuperäinen teksti julkaistu 31.5.2022 hhj.fi)

Kauppatieteiden tohtori Janne Ruohonen on työskennellyt tammikuusta 2021 lähtien Tampereen yliopiston yritysoikeuden tenure track -lahjoitusprofessuurissa. Professuurin alana ovat yritysten hallitustyön oikeudelliset kysymykset.
– Hallitustyöskentelyssä on aina juridinen puoli, kuten kysymykset jäsenten ja puheenjohtajan oikeudellisesta vastuusta, hallituksen ja toimitusjohtajan keskinäisestä työnjaosta tai hallituksen valvontavelvollisuuden toteuttamisesta. Jatka lukemista.


Nyt, kun äly tulee joka paikkaan, olisi outoa, jos se ei tulisi myös hallitustyöhön!

17.1.2022. (Alkuperäinen teksti julkaistu 15.12.2021 / Anne Riekkola, hhj.fi)

Ville Tolvanen antoi HHJ-alumniseminaarin osallistujille uutta ajateltavaa. Joillakin hänen puheenvuoronsa käynnisti ajatusten myrskyn. Palauduttaessa häiriötilanteesta hallitustyön päivittäminen digiaikaan on ehkä yksi suurimpia mahdollisuuksia pk-yrityksen omistajille, johdolle, asiakkaille, yritykselle – kaikille. Jatka lukemista.


HHJ-kurssilta oppeja johtamiseen ja hallituspöytien ääreen

7.1.2022

Olen emännöinyt HHJ-kursseja edellisen työnantajani nimissä useita kertoja. Monesti piti kurssille itsekin mukaan lähteä, mutta siinä kohtaa koin, etten tarvitse juuri tätä ammatillista osaamista työkalupakkiini. Tänä syksynä asia muuttui ja ilmoittauduin kurssille.

Miksi? Vastaus oli minulle selkeä: johtamisjärjestelmä. Jatka lukemista.


Muuttuiko hallitustyö pysyvästi?

25.10.2021 (Alkuperäinen teksti julkaistu 20.10.2021 Hallituspartnerit ry/Pia Pursiainen)

Paljon puhutaan uudesta normaalista työarjessa. Uusi normaali tuntuu muotoutuvan johonkin läsnätyön ja etätyön väliseen maastoon, niin sanottuun hybridimalliin. Esimiestyöskentely ja johtaminen ovat olleet uuden edessä, miten johtaa ja tukea, kun ihmiset eivät ole enää fyysisesti läsnä? Jatka lukemista.


Luhdan Mika Sutinen: 5 syytä ottaa ulkopuolisia yrityksen hallitukseen

15.10.2021 (Alkuperäinen teksti julkaistu Fablehti.fi 9/21)

Suomessa on paljon tekstiili- ja muotialan yrityksiä, joissa ei ole ulkopuolisia asiantuntijoita hallituksessa. 11 yrityksen hallituksessa istuva Luhdan hallituksen puheenjohtaja Mika Sutinen kertoo, miten ulkopuolinen asiantuntija voi tukea yrityksen kasvua ja johtamista. Jatka lukemista


Back to basics! Aika palata perusasioihin

11.10.2021 (Alkuperäinen teksti julkaistu 30.9.2021 HHJ.fi/Päivi Eskelinen)

– Kun yritysten viime vuosi kului pinnalla pysyessä, viimeistään nyt on käärittävä hihat ja ryhdyttävä suunnittelemaan tulevaisuutta, sanoo Suomen vaikutusvaltaisin hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae. Hän on kääntänyt katseensa tiukasti eteenpäin ja suosittelee samaa muillekin. Jatka lukemista.Aina voi pärjätä paremmin

6.10.2021 (Alkuperäinen teksti julkaistu 11.9.2021 Hallituspartnerit ry/Leena Roskala)

Hyvän hallituksen jäsenen tunnistaa siitä, että hänellä on kyky auttaa eikä yhteistyö jää pelkästään ongelmien tunnistamiseen. Jatka lukemista


Hallituksen avaintehtävä

29.9.2021 (Alkuperäinen teksti julkaistu 15.9.2021 Hallituspartnerit ry/Minna Metsälä)

Jo HHJ-koulutuksessa korostetaan hallituksen tehtävistä sekä toimitusjohtajan valintaa, tukemista ja erottamista että strategian vahvistamista ja sen täytäntöönpanon jatkuvaa seuraamista.

Vaikka toimitusjohtajan valinta nähdäänkin ydintehtäväksi, monesti hallitukset eivät toimi kovin proaktiivisesti toimitusjohtajan seuraajavalinnassa eivätkä ole tuntosarvet ojossa organisaation omien kyvykkyyksien suhteen. Jatka lukemista


Vastuullisuus – vain velvollisuus vai myös kestävän kasvun mahdollisuus?

9.8.2021 (Alkuperäinen teksti julkaistu 9.6.2021 Hallituspartnerit ry/ Olli-Pekka Pohjanmäki)

Vastuullisuus on nyt puheenaiheena kaikkialla yhteiskunnassamme. Teeman painoarvo yritysten ajattelussa ja toiminnassa on nopeasti kasvanut. Tälle on erittäin hyvät perusteet ja voisikin sanoa, että jos asia ei jo ole yrityksen hallituksen strategiapohdinnoissa ja agendalla, yrityksen asiakkaat sitä varmasti miettivät ja ainakin osa heistä tekee jo valintojaan sen pohjalta. Jatka lukemista.


Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala.

Pk-yrityksen hallituksen jäsen on keskimäärin 53-vuotias mies – Keskuskauppakamari kannustaa monimuotoisuuteen

20.07.2021

Pienten ja keskisuurten yritysten hallituksen jäsen on keskimäärin 53-vuotias ja naisten osuus pk-yritysten hallituksissa on 25 prosenttia, selviää Keskuskauppakamarin julkaisemasta selvityksestä. Jatka lukemista.


HHJ-tutkinto syvensi ja vahvisti osaamista

1.6.2021

Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-kurssin täydentävä HHJ-tutkinto on tasaisesti kasvattanut osallistujamääräänsä. Toukokuussa ylittyi 5000. tutkinnonsuorittajan raja. Jatka lukemista.


HHJ-tutkinnon hyväksytysti suorittaneita on nyt 5439!

20.5.2021

Kevään 2021 HHJ-tutkinnon tulokset ovat saapuneet. Jatka lukemista.


Asiakasarvon johtamisessa tarvitaan dataa ja dialogia

6.5.2021

Pia Rautakorven HHJ-valmennukset antoivat osallistujille konkreettisia eväitä asiakasarvon johtamiseen. Valmennuksen aikana työstettiin etukäteistehtävää, jonka pohjalta syntyi roadmapeja yritysten askelille eteenpäin. Jatka lukemista.


Hallitustyö yrityksessäsi, onko se tehokasta?

26.4.2021

Hallitustyö on yrityksen menestyksen kannalta tärkeää. Sen tehostamiseen on useita keinoja. HHJ-kurssi on yksi niistä. Artikkelissa viisi syytä, miksi myös toimitusjohtajan kannattaa käydä HHJ-kurssi.
​​HHJ-koulutuskokonaisuus sopii hyvin kaikille hallitustyöskentelystä kiinnostuneille. HHJ-kursseja järjestetään kauppakamareissa ympäri maan. Jatka lukemista.


Kuntayhtiöille kuuluu hyvää

12.4.2021

Hallitustyöskentely kuntien omistamissa osakeyhtiöissä sujuu pääsääntöisesti hyvin, käy ilmi hallintotieteiden kandidaatti Katja Silvanin tänä keväänä Tampereen yliopistossa valmistuvasta pro gradu-tutkielmasta.
– Hallitusjäsenet kokivat saaneensa riittävästi perehdytystä tehtäväänsä, ja hallitusten kerrottiin olevan yhteistyökykyisiä, Katja Silvan sanoo. Jatka lukemista.


Hallituspartnerit-verkostossa on jo 1000 jäsentä

04.03.2021

Hallitustyön ja sen tuoman lisäarvon merkitys on nähtävissä Hallituspartnerit-verkoston jäsenmäärässä. 1000 jäsenen ja 11 alueyhdistyksen voimin Hallituspartnerit on tällä hetkellä Suomen suurin ja ainoa valtakunnallisesti toimiva hallitusosaajien verkosto. Verkoston missiona on parantaa pk-yritysten kilpailukykyä hallitustyön avulla. Jatka lukemista.


Hallituksen puheenjohtajuus - monta näkökulmaa yhtiön elämään ​​​​​​​​​​​​​​

02.03.2021
Hallituksen pitää huolehtia yhtiön edusta, arvonnoususta ja liiketoiminnan järjestämisestä kaikin puolin asianmukaisella tavalla. Puheenjohtajan tehtävä taas on huolehtia, että hallitus kykenee nämä tehtävänsä hoitamaan. Ei ihan helppo homma! Jatka lukemista.


Oletko sinä kauppakamarimme uusi Jr Advisor?

18.02.2021

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin hallituksen tehtävä on valvoa ja johtaa organisaation toimintaa niin lyhyellä kuin pitkällä perspektiivillä. Hallituksessamme on laaja edustus jäsenistöstämme ja hallitusjäseniemme osaaminen on laajaa. Hallitusjäsenyys on myös oman osaamisen kehittämistä. Hallituksessa vaikuttaminen on näköalapaikka alueen elinkeinoelämään ja mahdollisuus luoda uusia verkostoja. Jatka lukemista.


Risto Siilasmaa HHJ-alumniseminaarissa: ”Kehittäkää strategista kyvykkyyttänne"

26.11.2020
F-Securen hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan aiheena HHJ-juhla-alumniseminaarissa oli strateginen visiointi hallituksessa.
– Tutkimukset osoittavat, että kun talous kääntyy taantumaan, parhaiten menestyvät yritykset, jotka reagoivat ensimmäisenä. Aikainen lintu saa siis todella madon, sanoi Risto Siilasmaa HHJ-alumniseminaarissa. Jatka lukemista.