HAMK kehittää Hämeen alueelle tekoälylaboratoriota

Hämeen alueelle kehitetään turvallista tekoälylaboratoriota, jossa yritykset ja yhteisöt voivat kokeilla ja luoda vastuullisia tekoälyratkaisuja tietoturvan ja yksityisyyden suojan varmistavassa ympäristössä.

Tekoälyteknologian ja kielimallien kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille, mutta samalla herättänyt kysymyksiä tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta. Monet kaupalliset tekoälytyökalut eivät sovellu ympäristöihin, joissa käsitellään sensitiivistä dataa, kuten terveystietoja tai liikesalaisuuksia.

TKI-Äly-hankkeessa kehitämme ratkaisua tähän haasteeseen luomalla turvallisen tekoälylaboratorion, jossa avoimen lähdekoodin tekoälytyökalut mahdollistavat kokeilut tietoturvallisesti. Käytännön kokeilujen avulla annamme yrityksille työkaluja ja tuemme tekoälyn hyödyntämisessä liiketoiminnassa. Tekoälylaboratorio on suunniteltu erityisesti niille yrityksille ja organisaatioille, jotka eivät voi hyödyntää kaupallisia tekoälypalveluita tietosuoja- ja turvallisuusrajoitusten vuoksi.

Hank­keen ta­voit­teet

Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti parantaa Kanta-Hämeen pk-yritysten tekoälyosaamista ja kilpailukykyä. Lisäksi tavoitteena on luoda turvallinen tekoälylaboratorio, jossa yritykset ja yhteisöt voivat kokeilla ja kehittää vastuullisia tekoälyratkaisuja tietoturvan ja yksityisyyden suojan varmistavassa ympäristössä. Hanke pyrkii edistämään avoimen lähdekoodin tekoälytyökalujen hyödyntämistä ja kannustaa käytännön kokeilujen avulla uusien innovaatioiden ja ratkaisujen syntymiseen. Samalla tavoitteena on rakentaa tekoälyn ympärille kehittyvä yhteistyöverkosto ja ekosysteemi, joka tukee Kanta-Hämeen alueen teknologista ja taloudellista kasvua.

Koh­de­ryh­mä

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat Kanta-Hämeen pk-yritykset, TKI-toimijat, julkisorganisaatiot ja koulutusalan toimijat, joille tarjotaan tukea ja resursseja tekoälyn hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja innovoinnissa. Välillisiä kohderyhmiä ovat alueen asukkaat ja työntekijät, muu yksityinen ja julkinen sektori sekä kansalliset ja kansainväliset tutkimus- ja kehittämisyhteisöt, jotka hyötyvät hankkeessa kehitetystä tekoälyosaamisesta ja sen tuomista parannuksista palveluihin, tuotteisiin ja prosesseihin.

Toiminta-​alue

Hankkeen ensisijainen maantieteellinen toiminta-alue on Kanta-Häme, mutta hankkeen tulokset ja vaikutukset voivat ulottua laajemmin myös kansalliselle ja kansainväliselle tasolle, erityisesti tutkimus- ja kehittämisyhteistyön kautta.