ajankohtaistaRiihimäen-Hyvinkään kauppakamarisidosryhmät | 21.03.2025 14:00
Kiertotalous, hyvä tahto ei riitä
Elinvoimavaliokunnan kokouksessa 20.03. kuulimme Hyvinkäälle rakenteilla olevasta Syklon kiertotalouskeskittymästä, Suomen ympäristöopisto Syklistä sekä Teräskolmion ajatuksia teräksen kierrätyksestä.
Syklo Oy:n operatiivinen johtaja Mikko Kokkonen piti puheenvuoron aiheesta "Muovijätteestä korkean lisäarvon tuotteisiin"
Syklo Oy on kierrätysraaka-aineista vientibisnestä rakentava suomalainen kiertotalousyritys. Laitoskokonaisuuden toiminta alkaa vuoden 2026 alkupuolella, joka yli 100 uutta kiertotalouden työpaikkaa Hyvinkäälle laajalla skaalalla laboranteista prosessityöntekijöihin.
Muovinkierrätyslaitos hyödyntää skotlantilaisen Impact Recyclingin kehittämää alallaan uniikkia muovinlajitteluteknologiaa, joka tulee olemaan kapasiteetiltaan 50 000 tonnin laajuinen. Kiertotalouskeskittymään nousee muovinkierrätyslaitoksen lisäksi myös alan uusinta teknologiaa hyödyntävä biokomposiittilaitos. Muovinkierrätyslaitos yksinään nostaa Suomen muovinkierrätyskapasiteettia 50 prosentilla.
Biokomposiittilaitoksella puolestaan hyödynnetään Syklon omaa patentoitua märkärainausteknologiaa, jossa prosessin aikana syntyvät vesi ja jätevesi pystytään käyttämään uudelleen laitoksen suljetussa kierrossa. Biokomposiittilaitoksen lopputuotekapasiteetti ensimmäisessä vaiheessa on 8000 tonnia.
Tulevaisuudessa suomalaista jätevirtaa pystytään käsittelemään enemmän kotimaisesti ja jätevirrasta pystytään luomaan uusia ja markkinoiden laadukkaimpia raaka-aineita teollisuuden käyttöön.
Muovinkierrätyslaitoksen lopputuotteena saatavaa Sykloplast-kierrätysmuovigranulaattia myydään suoraan asiakasyrityksille muoviteollisuuteen. Viereen rakentuva biokomposiittilaitos käyttää raaka-aineenaan muovinkierrätyksessä syntyvää granulaattia, mikä vähentää kuljetuskustannuksia ja mahdollistaa laadullisesti korkeatasoisen lopputuotteen valmistamisen.
Teräskolmion toimitusjohtaja Erja Yli-Kahila esitteli Teräskolmion toimintaa ja ajatuksia teräksen kierrätyksestä
Teräskolmio on metalliromun kierrätykseen erikoistunut yritys ja toimii jo kolmannessa sukupolvessa. Toimintaa on sekä Hyvinkään että Nurmijärven talousalueilla, romumetallin kerääjänä, käsittelijänä̈ ja kierrättäjänä. Materiaalinkäsittelykoneet ja kuljetuskalusto ovat nykyaikaisia, tehokkaita ja mahdollisimman ympäristöystävällisiä.
Teräskolmio sekä kerää että jalostaa, riippuen materiaalista ja loppuasiakkaasta. Suurin osa Teräskolmion tuotteista lähtee suomalisille terästehtaille ja valimoille. Osuus viedään maailmalle, pääsääntöisesti Turkkiin.
Kierrätyksessä tunnistetaan SERrin (sähkö ja elektroniikka romun) tulevan kasvamaan ja olemaan vielä suurempi ongelma. Esimerkiksi kun polttomoottoriauton kuparin tarve on 20 kg, on sähköauton tarve 80 kg.
Metallinkierrätys on ympäristöluvanvaraista toimintaa ja ala on ollut edelläkävijä kierrätysalalla jo vuosikymmeniä, ennen kierrätystalouden varsinaista syntymistä.
Suomen ympäristöopisto Syklin toimitusjohtaja Mia O’Neil avasi Suomen Ympäristöopisto Syklin toimintaa
SYKLI rakentaa kestävää tulevaisuutta kouluttamalla osaajia työelämään ja kehittämällä organisaatioiden toimintaa. Syklillä on ollut toimintaa vuodesta 2002, opiskelijoita 46946 ja suoritettuja tutkintoja 2560. Toimimme eri alojen ammattilaisten, asiantuntijoiden, yritysten ja organisaatioiden parissa ympäri Suomea.
Sykli tekee sekä ympäristöalan ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, rekrytoivia koulutuksia, vastuullisen ammattitaidon verkkokoulutuksia ja tarjolla on myös erilaisia asiantuntijapalveluita sekä kestävän kehityksen täydennys- ja henkilöstökoulutuksia.
Vaikka kiertotalous toimii yrityksen kilpailukyvyn vahvistajana, se haastaa yksittäistä yritystä vaativuudellaan. Yritykselle taloudelliset hyödyt voivat tulla vasta pitkällä aikavälillä. Jo nyt tunnistetaan, että ansaintalogiikan painopiste tulee siirtymään pitkän aikavälin ratkaisujen ja palvelujen suuntaan. Kierotalouden ekosysteemit synnyttävät uusia tulovirtoja, lisäksi suurimmat marginaalit luovat jatkuvaa kilpailuetua ja alentuvia tuotantokustannuksia. Yrityksille syvenevä asiakassuhde luo vahvempaa asiakasymmärrystä ja kasvattaa yritysbrändin arvonnousua.
Pelkkä hyvä tahto ei riitä, kiertotaloudesta puhuttaessa pitäisi uskaltaa puhua myös rahasta
Kiertotalous luo uusia yrityksiä ja raaka-aineita ja yritykset tunnistavat luonnonsuojelullisen näkökulman ja sosiaalisen vastuunsa, mutta on myös huomioitava, että kiertotalous on yrityksille kokonaistaloudellista. On muistettava, ettei yrityksillä ole pohjaton kassa. Nykyisellään yritysten näkökulma ruohonjuuritasolta on hieman erilainen kuin ihannekuva. Lisääntynyt byrokratia haastaa. Kierrätyksessä EU on lisännyt raportoinnin määrää ja ympäristöluvitus on hidasta. Lisäksi EU-tasolla kierrätyksen arkea ohjaa EU-tason normit, mutta niitä sovelletaan jäsenmaissa eri tavalla.
Jätelain ja sitä täydentävien asetuksien tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja lisätä uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Lajiltaan ja laadultaan erilaiset jätteet on lajiteltava ja kerättävä erikseen kierrätystä varten. Erilliskerättyä jätettä ei enää saa viedä kaatopaikalle eikä poltettavaksi.
Jätelain laaja uudistus sekä lait ympäristönsuojelulain, kemikaalilain, rikoslain ja elintarvikelain muuttamiseksi tulivat voimaan 19.7.2021. Jäteasetus, pakkausjäteasetus ja muut jätelakia täydentävät asetusmuutokset tulivat voimaan 1.12.2021.