ajankohtaistakauppakamarit | 07.07.2025 08:31
Neuvontapalvelut: Safety Gate eli vain turvallisia tuotteita EU:n markkinoille
Safety Gate -hälytysjärjestelmässä EU:n viranomaiset voivat vaihtaa nopeasti tietoja vaarallisiksi todetuista tuotteista. Se kattaa yleiset kulutustavarat, mutta ei elintarvikkeita. EU-maiden viranomaisten on ilmoitettava Safety Gateen vaarallisista tuotteista kansallisilla markkinoilla ja seurattava muiden maiden hälytyksiä. Safety Gaten tarkoitus on saada vaaralliset tuotteet mahdollisimman nopeasti pois EU:n markkinoilta, kirjoittaa juristi Maija Kärkäs.
Safety Gaten tarkoitus on saada vaaralliset tuotteet mahdollisimman nopeasti pois EU:n markkinoilta. Hälytysjärjestelmässä annetaan tietoa vaarallisiksi havaituista tuotteista, riskeistä sekä tuotteen maahantuojan tai jakelijan toteuttamista tai viranomaisen määräämistä toimenpiteistä.
Consumer Safety Gateway -sivuston kautta kuluttajat voivat ilmoittaa vaarallisista tuotteista, jotka ovat tavanomaisessa käytössä aiheuttaneet onnettomuuksia, vammoja tai niiden riskin. Tiedot onnettomuuksista välitetään vastuuviranomaisille. Vastaavasti Business Safety Gateway -sivustolla yritykset voivat ilmoittaa vaarallisista tuotteista oman maansa kansallisille viranomaisille, jotka voivat sitten lähettää hälytyksen kaikille sisämarkkinoiden kansallisille viranomaisille. Ilmoituskanavien käyttö edellyttää EUlogin-tunnistautumista.
EU:n sisämarkkinoilla toimivat verkkomarkkinapaikkojen tarjoajilla on velvollisuus rekisteröityä Safety Gate -portaaliin.
Safety Gate -järjestelmään ilmoitettiin ennätysmäärä vaarallisia tuotteita vuonna 2024
Vuonna 2024 EU:n Safety Gate -järjestelmän kautta tehtiin ennätykselliset 4 137 ilmoitusta vaarallisiksi todetuista tuotteista. Eniten hälytyksiä tehtiin kosmetiikkatuotteista, seuraavaksi eniten leluista ja sähkölaitteista. Järjestelmän hälytykset johtivat yli 4 200 markkinavalvontaviranomaisten jatkotoimeen, joissa tuotteita poistettiin markkinoilta tai niiden myynti kiellettiin.
Kosmetiikka oli yleisin terveysriskejä aiheuttava tuotekategoria (36 %), sen jälkeen lelut (15 %), sähkölaitteet (10 %), moottoriajoneuvot (9 %) ja kemialliset tuotteet (6 %).
Kemialliset aineet olivat riskitekijä lähes puolessa hälytyksistä. Havaittuja vaarallisia kemikaaleja olivat muun muassa kadmium, nikkeli ja lyijy koruissa sekä allergisoivat hajusteet ihonhoitotuotteissa.
Seuraavat askeleet
EU pyrkii jatkuvasti parantamaan kuluttajien turvallisuutta ei vain reaktiivisesti poistamalla vaarallisia tuotteita markkinoilta, vaan myös ennakoivasti parantamalla sääntelyä ja valvontatyökaluja.
Komissio valmistelee kansallisten markkinavalvontaviranomaisten kanssa ensimmäistä tuoteturvallisuustarkastusta, jossa verkkokauppojen tuotteita tarkistetaan samanaikaisesti uuden yleisen tuoteturvallisuusasetuksen mukaisesti. Tavoitteena on tunnistaa EU:n kuluttajalainsäädännön rikkomuksia.
Helmikuussa 2025 komissio ehdotti uusia toimia vastaamaan huoliin vaarallisten tai laittomien tuotteiden lisääntyvästä tulosta yhtenäismarkkinoille kolmansista maista. Komissio ehdotti tullitarkastusten käynnistämistä ja digitaalisten palveluiden ja digitaalisten markkinoiden lisäsäädöksiä.
Lisäksi uudet lelusäännökset kieltävät haitallisten kemikaalien, kuten PFAS-aineiden, hormonaalisten haitta-aineiden ja bisfenolien, käytön leluissa. Kaikilla leluilla on jatkossa oltava digitaalinen tuotepassi, jolla estetään verkossa ja verkon ulkopuolella myytävien vaarallisten lelujen pääsy EU:hun. Asetuksessa vahvistetaan verkkomyyntiä koskevat tiukemmat säännöt ja annetaan tarkastajille enemmän valtuuksia poistaa vaaralliset lelut markkinoilta.
Safety Gateway -portaali perustuu tuoteturvallisuusasetukseen
Safety Gateway -portaali perustuu joulukuussa 2024 voimaan tulleeseen yleiseen tuoteturvallisuusasetukseen, jonka tarkoitus on varmistaa EU-markkinoilla myytävien tuotteiden turvallisuus. Kaikkien EU:ssa myytävien tuotteiden – sekä verkossa että myymälöissä – on oltava turvallisia alkuperästä riippumatta. Asetus takaa sääntöjen paremman valvonnan, tehostaa vaarallisten tuotteiden takaisinvetojen tehokkuutta sekä asettaa yrityksille velvollisuuden tarjota kuluttajille korjaavia toimenpiteitä vaarallisten tuotteiden takaisinvetojen yhteydessä.
Verkkoa valvotaan
Vuodesta 2022 eSurveillance-webcrawler-sovellus on tukenut kansallisia markkinavalvontaviranomaisia skannaamalla verkkoa päivittäin kaikilla EU/ETA:n kielillä. Järjestelmää modernisoitiin uuden tuoteturvallisuusasetuksen myötä. Sovellus tunnistaa tuotteita, jotka on ilmoitettu Safety Gate -järjestelmässä ja joita edelleen myydään tai jotka ilmestyvät uudelleen verkkokauppoihin ja markkinapaikoille. Havaitut tarjoukset ilmoitetaan automaattisesti jäsenvaltioiden valvontaviranomaisille, jotta myyjät saataisiin jäljitettyä nopeasti ja tuotteet poistettua markkinoilta. Viimeisen vuoden aikana eSurveillance-webcrawler on käsitellyt lähes 4 000 Safety Gate -hälytystä, analysoinut lähes 1,6 miljoonaa verkkosivustoa ja tunnistanut noin 5 300 verkkokauppaa, jotka mahdollisesti tarjoavat ilmoitettuja tuotteita.
Maija Kärkäs
juristi
päällikkö, Enterprise Europe Network
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Neuvontapalvelu on maksuton Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenille
Tarvitsetko tietoa verotuksesta, taloushallinnosta, työsuhdeasioista tai vaikka yrityksen kauppasopimuksista? Lakineuvontapalvelut sisältyvät Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenetuihin. Helsingin seudun kauppakamarin juristit ja asiantuntijat vastaavat neuvontapalvelussa henkilökohtaisesti kysymyksiisi.