ajankohtaistakauppakamarit | 07.02.2025 10:42
Neuvontapalvelut: Vain turvallisia tuotteita EU:n markkinoille, kiitos
Euroopan unionin tuoteturvallisuusasetusta on joulukuusta 2024 lähtien sovellettu EU-markkinoille tuleviin uusiin ja käytettyihin tuotteisiin, kirjoittaa neuvontapalvelun juristi ja Enterprise Europe Networkin päällikkö Maija Kärkäs.
EU:n uusi tuoteturvallisuusasetus (EU) 2023/988 GPSR, edistää EU:n markkinoille tulevien tuotteiden turvallisuutta. Asetus tehostaa ja selkeyttää myös markkinavalvontasääntöjä ja viranomaisten toimivaltuuksia. Asetus vastaa digitalisaation ja verkkokaupan haasteisiin.
Tuoteturvallisuusasetus koskee pääsääntöisesti kaikkia sekä fyysisiä että digitaalisia kuluttajatuotteita. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi elintarvikkeet, lääkkeet, antiikki, elävät kasvit ja eläimet. Asetusta sovelletaan sekä uusiin että käytettyihin tuotteisiin. Ammattilaiskäyttöön tarkoitetut tuotteet kuuluvat soveltamisalaan, jos myös kuluttajien oletetaan käyttävän tuotetta.
Tuoteturvallisuusasetus täydentää erityislainsäädäntöä.
Asetusta sovelletaan myös EU:n ulkopuolisiin toimijoihin, jotka kohdistavat markkinointia EU-maahan.
Näin asetus määrää tuotteen turvallisuusvaatimuksista
Kaikkien markkinoille saapuvien tuotteiden on täytettävä EU:n turvallisuusvaatimukset. Valmistajan on varmistettava, että tuote suunnitellaan ja valmistetaan turvalliseksi, sekä arvioitava riskit. Turvallisuutta arvioidaan muun muassa suhteessa tuotteen ominaisuuksiin, käyttötarkoitukseen, oletettuun käyttäjäryhmään, mukana tuleviin käyttöohjeisiin, käytettävyyteen muiden tuotteiden kanssa. Tuotteiden turvallisuuden arvioinnissa on huomioitava myös standardit, sertifiointijärjestelmät, komission suositukset ja suuntaviivat, alan käytännesäännöt ja tutkimukset ja muu olennainen tieto. Jos käytetään harmonisoitua eli yhdenmukaistettua standardia, tuotteen oletetaan olevan yleisen turvallisuusvaatimuksen mukainen riskien osalta, jotka kuuluvat standardin piiriin.
Näin asetus säätää toimijoiden roolista ja tehtävistä
Kaikilla toimitusketjun yrityksillä on velvollisuus varmistaa tuotteidensa turvallisuus. Asetuksessa on määritelmät ja tehtävät valmistajille, valtuutetuille edustajille, maahantuojille, jakelijoille, verkkomarkkinapaikan tarjoajille ja jakelupalvelun tarjoajille (niin sanotut talouden toimijat). Esimerkiksi verkkokauppa-alustoilta edellytetään sisäisiä prosesseja asetuksen noudattamiseksi, yhteyspisteitä, mahdollisuutta myyjän omaehtoiselle vakuutukselle tuotteiden laillisuudesta myyntialustalla, reagoimista ja tiedottamista, vaikka vastuut ovatkin erilaisia kuin valmistajilla, maahantuojilla ja jakelijoilla.
Jos valmistaja on EU:n ulkopuolella, vastaa maahantuoja viime kädessä tuoteturvallisuudesta. Valmistajan velvollisuudet koskevat lisäksi tilanteita, joissa yritys tuo toisen valmistaman tuotteen markkinoille omalla nimellään tai muuttaa merkittävästi toisen valmistamaa tuotetta. Asetus ei kuitenkaan koske yksityishenkilöiden ei-ammattimaista käytettyjen tuotteiden myyntiä esimerkiksi kirpputoreilla.
Näin asetus säätää tuotteiden jäljitettävyydestä ja dokumentaatiosta
Tuotteessa, sen pakkauksessa tai mukana olevassa dokumentissa tulee ilmoittaa vastuutahon tiedot sähköpostiosoitteineen. Valmistajalla on oltava palautekanava, jotta kuluttajat voivat ilmoittaa tuotteeseen liittyvistä ongelmista. Valitukset ja palautteet on kirjattava ja tutkittava.
Tuotteessa tulee olla sen tunnistamiseksi ja jäljittämiseksi tarvittavat tiedot ja tekniset asiakirjat, joiden tulee sisältää vähintään yleinen kuvaus tuotteesta ja olennaisista ominaisuuksista turvallisuuden kannalta. Mukana on oltava käyttöohjeet ja muut turvallisen käytön kannalta oleelliset tiedot kohdemaan kielellä, eli Suomessa suomeksi ja ruotsiksi. Sama koskee etämyyntiä. Käyttöohjeita ei kuitenkaan vaadita, jos tuotetta pystyy käyttämään turvallisesti ja tarkoitetulla tavalla ilman ohjeita ja turvallisuustietoja. Valmistajan on pyynnöstä toimitettava tekniset asiakirjat viranomaisille kymmenen vuoden ajan siitä, kun tuote on saatettu markkinoille.
Vaaralliset tuotteet tulee ilmoittaa Safety Gate -portaalissa
Jos tuote havaitaan epäilyttäväksi tai vaaralliseksi, sen turvallisuuspuutteesta on ilmoitettava viranomaisille. Riskin vakavuuden mukaan myynti on joko lopetettava, kunnes tuote on korjattu, tuote on poistettava markkinoilta, on järjestettävä takaisinveto eli palautusmenettely ja tiettyjen ehtojen täyttyessä tiedotettava asiasta kuluttajia. Palautusmenettelystä on tiedotettava ensisijaisesti henkilökohtaisesti. Asiasta on tiedotettava julkisesti, jos kaikkia tuotteen kuluttajia ei voida tunnistaa ja tavoittaa. Palautemenettelyilmoituksen sisällöstä on asetuksessa yksityiskohtaisia määräyksiä, ja malli on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä
Kaikki toimitusketjun yritykset ovat velvollisia ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin, ja maahantuojan on varmistettava korjaavien toimenpiteiden tekeminen ja tarvittaessa tehtävä ne valmistajan puolesta.
Ensisijaisesti tuotteen valmistajan on tehtävä ilmoitus Safety Business Gateway -järjestelmään. Järjestelmästä komissio ja jäsenmaat saavat tietoja vaarallisista tuotteista ja toimenpiteistä niihin liittyen. Yrityksille, mukaan lukien verkkomarkkinapaikkojen tarjoajat, tulee järjestelmään rekisteröinti- ja seurantavelvollisuuksia. Kaikilla tuotteeseen liittyvillä toimijoilla on velvollisuus tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja antaa pyydettäessä tuotteen turvallisuutta ja jäljitettävyyttä koskevat tiedot. Markkinavalvontaviranomaiset voivat pyytää korjaavista toimenpiteistä edistymisraportteja ja päättää milloin toimenpiteet voidaan katsota valmiiksi.
EU:n tuoteturvallisuusasetus astui voimaan 13.12.2024 eli markkinoille tämän jälkeen tulleiden tuotteiden on täytettävä asetuksen vaatimukset. Suomen kansallinen täytäntöönpano on vielä kesken.
Lisätietoja:
- Tukes Yleiset kulutustavarat | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
- Tunnen tuotteeni -sivusto
- Komissio Tiivistelmä GPRS-asetuksesta
- Safety Gate: the EU rapid alert system for dangerous non-food products ja yleisiä kysymyksiä Safety Gate: the EU rapid alert system for dangerous non-food products
- Komission sivu kuluttajatuotteiden turvallisuudesta Tuoteturvallisuus
Maija Kärkäs
juristi
päällikkö, Enterprise Europe Network
Neuvontapalvelut
Helsingin seudun kauppakamari
Neuvontapalvelu on maksuton Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenille
Tarvitsetko tietoa verotuksesta, taloushallinnosta, työsuhdeasioista tai vaikka yrityksen kauppasopimuksista? Lakineuvontapalvelut sisältyvät Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenetuihin. Helsingin seudun kauppakamarin juristit ja asiantuntijat vastaavat neuvontapalvelussa henkilökohtaisesti kysymyksiisi.