Robotiikkakaupungit Riihimäki ja Odense ovat sopineet yhteistyöstä

Riihimäen ja Odensen kaupungit ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka koskee muun muassa robotiikkaopetuksen kehittämistä ja opettajien täydennyskoulutusta.

Suomen ja Tanskan johtavat robotiikkaopetuksen kaupungit ovat sopineet merkittävästä yhteistyöstä: Riihimäen ja Odensen kaupunkien yhteistyösopimuksessa toimijat ilmaisevat tahtonsa kehittää yhdessä robotiikan pedagogiikkaa ja menetelmiä sekä teknologista ajattelua ja lukutaitoa.
Käytännössä yhteistyö on muun muassa oppilaiden ja opettajien liikkuvuuksia, opetuksen pedagogista kehittämistä, opettajien täydennyskoulutusta sekä opetussuunnitelmayhteistyötä. Näitä voidaan toteuttaa mm. ERASMUS+-ohjelman kautta. Yhteistyö voi olla myös esimerkiksi innovaatiopajoja ja yhteisten tapahtumien järjestämistä.


Tulevaisuuden taitojen vaaliminen on molempien kaupunkien tavoitteena

Odensessa lasten ja nuorten asioista vastaavan osaston apulaiskaupunginjohtaja Susanne Crawley odottaa innolla yhteistyötä. ”Maailmanlaajuisten konfliktien aikana minulle on tärkeää, että osallistumme kansainväliseen yhteistyöhön siellä, missä se on mielekästä. Pohjoismaiden välisellä yhteistyöllä on vahvat perinteet. Olen varma, että Odensessa sijaitseva Odinskolen ja Riihimäki voivat rikastuttaa toisiaan, kun kyse on teknologisesta lukutaidosta opetuksessa. Siksi on selvää, että osallistuminen kumppanuuksiin, joissa voimme oppia toisiltamme sekä inhimillisellä tasolla että teknologisen ymmärryksen osalta, on hyvä ajatus”, Susanne Crawley sanoo.


Myös robotiikan opetuksen erityisasiantuntija Reetta Viitanen Riihimäen Robotiikkakampukselta iloitsee tulevasta yhteistyöstä. ”Odinskolen ja Riihimäen robotiikan opetuksen mallin mukaisissa pedagogisissa näkökulmissa on monia yhteneväisyyksiä, ja tulee olemaan todella kiinnostavaa oppia, miten Odinskole on järjestänyt opetuksen ja opetustilat sekä onnistunut saamaan koulutyön tueksi ja täydentäjiksi alan yrityksiä. Riihimäki voi puolestaan tarjota Odinskolelle kokemuksensa kaikkia lapsia koskevasta robotiikan opetuksen pitkäjänteisestä kehittämisestä ja sitä tukevista rakenteista." Riihimäki on järjestänyt opettajien robotiikan täydennyskoulusta vuodesta 2016.


Riihimäki panostaa robotiikan osaamiseen kaikilla kouluasteilla: jokainen lapsi saa robotiikan opetusta osana julkista varhaiskasvatusta ja perusopetusta. Lisäksi oppilaat voivat valita robotiikkaa valinnaisaineeksi 5. ja 6. sekä 8. ja 9. luokalla sekä osallistua robotiikan kerhoihin. Robotiikkaa voi opiskella myös Riihimäen lukiossa sekä ammatillisessa oppilaitoksessa Hyriassa että Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK).


Tanskalainen Odense on yksi maailman johtavista robotiikan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiokaupungeista. Odensen robotiikan kehittämisen tarina sai alkunsa Maerskin
laivanvarustamon havahtuessa 1980-luvulla siihen, että työpaikat uhkasivat valua pois Tanskasta halvempien työvoimakustannusten maihin. Tämä sai Maerskin panostamaan teknologiaan ja robotiikkaan, jotta kilpailukyky markkinoilla säilyisi. Nyt Odensessa on tämän sinnikkyyden ansiosta huipputason teknologiakoulutusta, tutkimusta, liiketoimintaa, työpaikkoja sekä kyvykkyyttä investoida näihin kaikkiin.


Robotics Campus – Scale up! -hanke on mahdollistanut yhteistyön avaamisen

Robotics Campus – Scale up! -hankkeen toimijat, Riihimäen kaupunki ja Hämeen ammattikorkeakoulu, vierailivat Odenssessa lokakuussa 2023. Vierailun aikana delegaatio tutustui paikallisiin robotiikan toimijoihin, muun muassa robotiikkaan erikoistuneeseen peruskouluun, Odinskoleen.

​​​​​​​
”Vierailu oli inspiroiva ja vahvisti, että olemme oikeilla jäljillä: robotiikkaopetuksen kehittäminen on ollut kaupunkistrateginen kärki jo vuodesta 2017. Robotics Campus – Scale up! -hankkeen myötä toteutamme seuraavaa askelta kohti robotiikan innovaatioekosysteemiä. Korkealaatuinen, jo varhaiskasvatuksessa alkava robotiikan opetus sekä oppilaitosten panostukset osaamiseen ovat keskeinen ja vankka pohja tälle työlle. Meille sijoittuvat yritykset voivat olla varmoja, että meillä on osaavia nuoria ja ammattilaisia kasvamassa yritysten kasvun tarpeisiin”, Riihimäen kaupunginjohtaja Jouni Eho kertoo.


Odensessa sijaitsevan Odinskolenin rehtori Lars Breinholt Søndergaard odottaa uutta yhteistyötä:
"Odinskolenissa meillä on tavoitteellinen STEAM- ja robotiikkaopetuksen polku. Odotamme innolla yhteistä kehittämistyötä vahvojen suomalaisten kollegojen kanssa, jotka ovat opetuksen kehittämistyössään yhtä kunnianhimoisia kuin mekin."


Riihimäen kaupunki ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) kehittävät yhdessä robotiikan osaamis- ja innovaatiokeskusta osana Robotics Campus – Scale up! -hanketta. Hanke saa rahoitusta Hämeen liiton myöntämästä Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahasta.

​​​​​​​

Lisätiedot:

  • Susanne Crawley, Lapsi- ja nuorisoasioiden apulaiskaupunginjohtaja, Odensen kaupunki. Puh. +45 6375 4525
  • Lars Breinholt Søndergaard, rehtori, Odinskolen, Odensen kaupunki. Puh. +45 6375 4525
  • Jouni Eho, kaupunginjohtaja, Riihimäen kaupunki. Puh. +358 44 767 6674
  • Pia Engström, kehityspäällikkö, Robotiikkakampus, Riihimäen kaupunki. Puh. +358 40 629 7672