Miten syyskuussa nousevan arvonlisäverokannan suorittamisvelvollisuudet määritellään eri tilanteissa

Yleinen arvonlisäverokanta korotetaan syyskuun alussa 24 prosentista 25,5 prosenttiin - miten veron suorittamisvelvollisuudet määritellään eri tilanteissa?

Muutokseen perustuva laki 5.7.2024/462 on hyvin vähäsanainen. Siinä todetaan lyhyesti, että ”Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 2024. Tätä lakia sovelletaan, jollei jäljempänä toisin säädetä, kun veron suorittamisvelvollisuus syntyy lain tultua voimaan. Lakia sovelletaan sellaiseen tavaran yhteisöhankintaan, joka 138 b §:n mukaan kohdistetaan lain voimaantulon jälkeisille kalenterikuukausille.” Sovelletaanko tavaran tai palvelun myyntiin 24 %:in vai 25,5 %:in verokantaa, riippuu siten siitä, milloin veron suorittamisvelvollisuus tavaran tai palvelun myynnistä verovelvolliselle syntyy.


Veron suorittamisvelvollisuuden syntyhetki on määritetty arvonlisäverolain 15-16b §:issä

Veron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun...

1) myyty tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu;
2) vastike tai sen osa (ennakkomaksu) on kertynyt ennen tavaran toimitusta tai palvelun suoritusta;
3) tavaran tai palvelun hintaan vaikuttavista ja siten veron perusteeseen luettavista tuista ja avustuksista saatu suoritus on saatu;
4) tavara tai palvelu on otettu omaan käyttöön.


Niin sanottuna jatkuvana suorituksena eli ajan kulumisen perusteella myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä. Siten, jos esimerkiksi vuokranmaksukausi eli tilitysjakso olisi kaksi kuukautta, veron suorittamisvelvollisuus ja verokanta määräytyisi kyseisen vuokranmaksukauden päättyessä. Jos vuokranmaksukausi päättyisi ennen 1.9, verokanta on 24 %, ja 1.9 jälkeen, sovellettava verokanta on 25,5 %.

Yli yhden vuoden pituisena jatkuvana suorituksena tapahtuva niin sanotun pääsäännön mukaisen palvelun myynti, josta palvelun ostava elinkeinonharjoittaja on velvollinen suorittamaan veron ja johon ei liity tilityksiä tai maksuja tämän ajanjakson aikana, katsotaan suoritetuksi kunkin kalenterivuoden päättyessä palvelun suorituksen päättymiseen asti. Säännös koskee tilanteita, joissa veron tilittämisajankohtaa on lykätty siten, että jatkuvana suorituksena tapahtuvan palvelun kuten vuokrasopimuksen keston aikana käytetään vuotta pidempiä tilitys- tai maksukausia taikka ei käytetä laskutusta tai maksuja lainkaan. Siten vuonna 2025 jatkuva palvelun myynti verotetaan vuoden 2024 lopulla 25,5 %:in verokannalla.

Arvonlisäverolain 138 b §:n mukaan tavaran yhteisöhankinta kohdistetaan sitä kuukautta seuraavalle kalenterikuukaudelle, jonka aikana veron suorittamisvelvollisuus on syntynyt. Jos tavaran ostaja on saanut vastaanotetusta tavarasta laskun tai vastaavan asiakirjan tavaran vastaanottokuukautena, hankinta kohdistetaan kuitenkin tavaran vastaanottokuukaudelle. Mikäli tavara vastaanotetaan toisesta EU-valtiosta elokuussa, yhteisöhankinta on kohdistettava syyskuulle, jolloin suoritettava arvonlisävero on 25,5 %. Jos sen sijaan ostaja on vastaanottanut tavaran lisäksi myös laskun jo elokuussa, yhteisöhankinta kohdistetaan elokuulle ja sovellettava verokanta on 24 %. Mahdollisilla ennakkomaksuilla ei ole vaikutusta yhteisöhankinnan ajalliseen kohdistamiseen.

Arvonlisäverolain 16b §:n mukaan velvollisuus suorittaa vero niin sanotussa one stop shop tuontijärjestelmässä tarkoitetusta tavaran myynnistä myynnin mahdollistavalle elinkeinonharjoittajalle ja tämän elinkeinonharjoittajan suorittamasta myynnistä ostajalle syntyy ostajan suorittaman maksun hyväksymisajankohtana. Jos siten maksun hyväksymisajankohta on elokuussa, verokanta on 24 % mutta jos maksu hyväksytään vasta 1.9 tai sen jälkeen, verokanta on 25,5 %.


Rakentamispalveluita koskevat veron suorittamisvelvollisuutta koskevat säännökset ovat arvonlisäverolain 16 §:ssä, joihin on syytä tarvittaessa tutustua tarkemmin erikseen

Velvollisuus suorittaa vero rakentamispalvelun ottamisesta omaan käyttöön syntyy:
1) sitä mukaa kuin itse suoritettu rakentamispalvelu valmistuu;
2) kun ostettu rakentamispalvelu on vastaanotettu taikka kun vastike tai sen osa on maksettu ennen vastaanottoajankohtaa;
3) kun uudisrakennus tai perusparannuksen kohteena ollut kiinteistö, jonka aikaisempi luovuttaja oli ostanut tai itse suorittanut rakentamispalvelun, on luovutettu.


Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan tarkoituksena on, että 24 tai 25,5 prosentin verokantojen mukaiset myynnit ilmoitetaan veroilmoituksella samassa kohdassa eikä Verohallinto lisää ilmoitukseen uutta 25,5 prosentin verokantaa koskevaa kohtaa kuin vasta vuoden 2025 alussa tulevaan uuteen veroilmoituspohjaan.

Yritysten on syytä aloittaa välittömästi järjestelmämuutokset. Muutokset täytyy tehdä ERP-järjestelmiin, kirjanpitojärjestelmiin, kassajärjestelmiin, laskutusjärjestelmiin ja esimerkiksi sopimuksiin, joissa on viittauksia yleiseen arvonlisäverokantaan.


On hyvä huomata, että verokantamuutokset eivät jää tähän

Lakiin on hyväksytty myös toinen verokantaa koskeva muutos, joka tulee voimaan vuoden 2025 alussa. Arvonlisäverolain 85a §:n 1 momentin uusi 3-kohta säätää 10 %:in verokannan soveltamisesta seuraaviin palveluihin: urheilutapahtumiin tai kyseisten tapahtumien suoratoistoon tai molempiin; urheilutilojen käyttö ja urheilu- tai liikuntatuntien tarjoaminen, myös suoratoistona.

Autan yritystänne mielelläni tenkkapoo-tilanteissa.


Kirjoittaja

Marja Hokkanen

Asianajaja, Työelämäprofessori, OTT, KTL
0400 439 855 marja@marjahokkanen.fi

Marja on kauppakamarimme Jeesaaja. Löydät hänen esittelytekstin täältä.


Jäsenillemme maksuton juridiikan aamukahvitapahtuma. Ilmoittaudu mukaan täältä.