Ajankohtaista


Selvitys Venäjän maakaasun tulon mahdollisen päättymisen vaikutuksista jäsenyrityksille

Venäjä on katkaissut jo aiemmin kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan. Gasumin tiedotteen mukaan he arvioivat maakaasun tulon Venäjältä Suomeen loppuvan lähipäivinä. Taustalla on erimielisyys ehdotuksesta ruplamaksuihin siirtymisestä. Varautumista tilanteeseen tehdään yhdessä asiakkaiden sekä kansallisesta huoltovarmuudesta vastaavien viranomaisten kanssa.

Lue lisää


Vientikilta - Vienti- ja tuontikaupan vakuutukset ja niiden merkitykset

Kauppakamarin Vientikilta järjestää 3.6. klo 9-11 Konecranesilla infon vienti- ja tuontikaupan vakuutuksista ja niiden merkityksestä.
​​​​​​​

Lue lisääKeskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala.

Kiinan vientikauppa vaikeutuu, riskit logistisen kriisin eskaloitumiselle

Keskuskauppakamari varoittaa, että ongelmat ovat valtavia ja ne vaikeuttavat merkittävästi vientikauppaa ja uhkaavat pahentaa jo ennestään vakavaa logistista kriisiä. Maassa on äärimmäisen tiukat koronatoimet ja osa tehtaista on suljettu tai puoliteholla sulkujen ja toimitusvaikeuksien vuoksi. Sulkujen alettua huhtikuussa vientiyritysten tarvitsemien alkuperätodistusten määrä Kiinaan putosi 47 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan 2021. 
​​​​​​​

Lue lisää


Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.

Euroopan aluekehitysrahaston haut avautuivat

Uudenmaan liitto on tänään avannut EU:n alue- ja rakennepolitiikan uuden ohjelmakauden rahoitushaut Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).
​​​​​​​

Lue lisää


Riskienhallinta on osa johtamista

Elinkeinoelämälle toiminnan varmistaminen on ollut aina tärkeää, nyt se on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Emme välttämättä voi vaikuttaa maailmaan ympärillämme, mutta voimme varautua.

Lue lisää


Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood. Kuva: Liisa Takala

EU:lla ei ole varaa olla heikko suurvaltojen rinnalla – riippuvuudet Venäjästä on katkaistava

Euroopan unioni synnytettiin takaamaan rauhaa Eurooppaan. Yhteisten taloudellisten intressien avulla haluttiin turvata, etteivät valtiot kävisi asein toistensa kimppuun. Tänä vuonna Eurooppa-päivää varjostaa kuitenkin Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainaan. Keskuskauppakamarin johtavan asiantuntijan Päivi Woodin mukaan parasta EU:n ulkopolitiikkaa on katkaista riippuvuudet Venäjästä. EU:n sisäpolitiikassa Suomella tulisi olla selkeämpi näkemys siitä, mihin suuntaan EU:ta tulevaisuudessa kehitetään ja mitä Suomi haluaa unionilta.

Lue lisää


Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Lenita Toivakka. Kuva: Liisa Takala.

Sota romahdutti vientiasiakirjojen määrän Venäjälle ja Ukrainaan – kauppa on jäissä kauan

Kauppakamarien asiakirjatilastot kertovat, että Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan myötä vientiasiakirjojen määrä on pudonnut merkittävästi. Sodan alettua alkuperätodistusten määrä Venäjälle on pudonnut 74 prosenttia ja Ukrainaan 79 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021.  Viimeisen kuukauden aikana, kun pakotteita on edelleen kiristetty, asiakirjojen määrä Venäjälle on jatkanut voimakasta vähentymistä. Huhtikuussa alkuperätodistusten määrä Venäjälle putosi 82% verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.
​​​​​​​

Lue lisää


Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen. Kuva: Elmo Eklund.

Yritysten tarpeen varautua kaasun jakeluhäiriöihin

Keskuskauppakamari kehottaa maakaasua käyttäviä yrityksiä varautumaan kaasun jakeluhäiriöihin, koska riski sille, että maakaasun tuonti Venäjältä katkeaisi äkillisesti Moskovan päätöksin on kasvanut. Kaikkien maakaasua käyttävien yritysten on tarpeen varautua häiriöihin ja arvioida maakaasua korvaavia vaihtoehtoja, sanoo Keskuskauppakamarin elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen.
​​​​​​​

Lue lisää


BOFIT Kiina-ennuste 2022–2024

Kiinan talouskasvu hidastui selvästi viime vuoden loppua kohti. Vaikka maa pyrki talvella vauhdittamaan kasvua lisäämällä elvytystä, kuluvan vuoden talouskehitystä määrittävät nopeasti lisääntyneet koronatartunnat ja ympäri maata käyttöön otetut tiukat toimet tartuntojen hillitsemiseksi. Koronatilanteen paheneminen vaikeuttaa talouden elvytystoimia ja iskee jo ennestään alamäessä olleeseen kiinteistösektoriin.
​​​​​​​

Lue lisääKeskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visuri. Kuva: Pasi Murto.

EU:n kauppasopimukset tarjoavat kilpailuetua vientimarkkinoilla

Euroopan unionin kauppasopimuksilla tiivistetään kauppasuhteita ja vapautetaan kauppaa poistamalla tulleja ja tarpeettomia kaupan esteitä. EU:lla on globaalisti laajin kauppasopimusverkosto: EU on solminut 46 kauppasopimusta kattaen 78 maata Amerikasta Aasiaan. Viimeisin neuvoteltu kauppasopimus on käytössä EU:n ja Iso-Britannian välillä. Kauppasopimusten merkitys korostuu nyt entisestään geopoliittisesti epävarmoina aikoina vakauttajina ja avoimuutta lisäävinä työkaluina. Keskuskauppakamarin mukaan yritysten kannattaa hyödyntää EU:n kauppasopimuksia uusia markkinoita etsiessä.

Lue lisääKeskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.

Kauppakamarit yhteistyöhön Startup Refugeesin kanssa ukrainalaisten työllistämiseksi

Kauppakamarit ympäri Suomen aloittavat yhteistyön maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia työllistymään auttavan Startup Refugeesin kanssa. Suomeen on tullut lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia ukrainalaisia, jotka haluavat työllistyä mahdollisimman pian. Kauppakamarit saattavat yhteen työvoimaa kaipaavia jäsenyrityksiään, työpaikkoja välittävän Startup Refugeesin palvelut sekä työtä kaipaavat ukrainalaiset.

Lue lisää