Konkreettisia neuvoja mm. rahoitustilanteeseen
Korona on iskenyt yrityksiin ennen kuin se on levinnyt ihmisiin.
Yritykset tarvitsevat nopeita toimia yritysten auttamiseksi, jotta konkursseilta, irtisanomisilta ja työpaikkojen menetyksiltä vältytään. Kokosimme alueemme yritysten konkreettisia neuvoja muun muassa rahoitustilanteeseen.
Elämä jatkuu Koronan jälkeenkin ja haluamme, että epidemian vaikutuksia voitaisiin jäsenistössämme minimoida.
Säästöistä, pelastaa kassa.
Siirrä lainaerät ja neuvottele pankin kanssa vapaista kuukausista. Nopea tapa laskea kuluja on myös veroennakoiden pienentäminen, voit myös neuvotella verottajan kanssa verojen maksuohjelmasta. Ilmoituksella voit siirtää eläkekassaan YEL maksuja.
Henkilöstökustannuksiin voidaan vaikuttaa etupainoisesti lomauttamalla. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee koko ajan uudistuksia, joiden on tarkoitus tuoda lisää apua yrityksille ja yrittäjille. Esimerkiksi yrittäjien mahdollisuutta saada työttömyysturvaa koronasta johtuvan tilapäisen toiminnan keskeytymisen ajalta helpotetaan.
Neuvottele vuokranantajasi kanssa vuokrien pienentämisestä tai siirrosta. Vuokraehtojen neuvottelulla voit esimerkiksi vapautua vuokrasta kolmeksi kuukaudeksi, maksamalla vapautus takaisin kahdentoista kuukauden tasaerinä.
Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Ota ensin yhteyttä oman pankkiin, voit saada lisärahoitusta ottamalla Finnveran takaaman lainan muutamaksi vuodeksi tai käytä mahdollisuutta lyhennysvapaisiin.
Kassaa parantaa myös myyntisaamisten kotiuttaminen, voit myös hankkia myyntisaamisille rahoittajan. Näin saat rahaa varmasti sekä vähennettyä luottotappioriskiä. Pyri myös neuvottelemaan ostolaskujen maksuehtojen pidentämisestä.
Huolehdi kirjanpidosta
Pidä kirjanpito ajan tasalla, jaksotuksineen, inventaari tehtynä. Reaaliaikainen tieto nopeuttaa asioiden käsittelyä. Voit valmistautua rahoitusneuvotteluun ottamalla mukaan kuluvan vuoden toiminnan ennusteen, miten on suunniteltu menevän, ennen nykyistä tilannetta.
Ole valmis menemään koviinkin ratkaisuihin
Avustukset auttavat, mikäli niitä saa riittävästi. Tarkista onko mahdollisuutta saada lisäksi lainaa, mikäli olet saanut avustuksia. Älä lankea pikavippikierteeseen, neuvottele normaalilainasta pankkisi kanssa. Yritä neuvotella sovintoratkaisu velkojien kanssa, mutta jos sopimuksen tekeminen ei onnistu, on mahdollisuus hakeutua velkajärjestelyyn.
Mikäli kaikki on kokeiltu, voi viimeisenä vaihtoehtona olla jopa konkurssi, tehtynä riittävän ajoissa niin, ettet laita koko omaisuutta peliin, jos se on vältettävissä.
Yrityssaneerauslaki on joustava ja ennakoivassa tervehdyttämisessä se sisältää laajan joukon keinoja. Mutta se edellyttää yrittäjältä halua selvittää yrityksen ongelmat. Tartu ulkopuoliseen apuun riittävän aikaisessa vaiheessa. Odottaminen pahentaa maksuvalmiutta ja yrityksen taloudelliset resurssit ovat valuneet tappiolliseen toimintaan.
Huolehdi jaksamisestasi
Tuen saaminen on tärkeää, voit tarvita sparrarin tai konkreettista apua ja neuvoja. Verkoston merkitys on suuri ja aina löytyy monenlaisia ammattilaisia ja asiantuntijoita. Jokaisella tulisi olla luottohenkilö, kenen kanssa käydä läpi arjen haasteita.
- Kauppakamarit taistelevat puolestasi vaikuttamalla hallituksen päätöksentekoon edunvalvonnallisin keinoin, mutta autamme myös paikallisesti.
- Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari www.rihychamber.fi kotisivuilta löytyy runsaasti ajankohtaista tietoa niin rahoitukseen liittyen kuin työsuhdeasioihin sekä yrityksille että työntekijöille. Sivuja päivitetään arkipäivisin.
- Uusi palvelumme on muun muassa webinaari Tässä ja Nyt. Webinaareja pidetään kaksi kertaa viikossa. Näissä asiantuntijavieraamme tuovat esiin käytännön ohjeita ja vastaavat kysymyksiin sekä neuvovat arjen haasteissa. Torstaina asiantuntijoina OP Hämeen Risto Salminen ja OP Uusimaan Mikko Koski.
- Helsingin seudun kauppakamarin lakimiesten neuvontapalvelut tulevat käyttöösi viimeistään 1.5.2020. Muistathan myös Jeesaajat ja nykyiset neuvontapalvelut, löydät ne kotisivuiltamme.
- Haastava aika voi olla pitkä, joten alamme siirtämään kokouksia ja koulutuksia verkkoon. Kerro mikä kiinnostaa.
- Otamme myös käyttöön virtuaalisen aamukahvin, tule kuulolle ja juttelemaan.
- Ennen kaikkea ole yhteydessä, kysy tai kerro. Mikäli emme voi olla avuksesi heti, selvitämme asian.
Hae maksujärjestelyä OmaVerossa!
Verohallinto avaa yrityksille mahdollisuuden veronmaksun lykkäykseen. Pyynnön voi tehdä sähköisesti OmaVerossa 25.3. lähtien. Lykkäys koskee koko kevään veroja 31.5.2020 saakka, ja siihen sisällytetään myös mahdolliset helmi-maaliskuussa erääntyneet verot. Maksuaikaa voi pyytää käytännössä kaikille Verohallinnon keräämille veroille, kuten arvonlisäveroille ja ennakkoveroille.
Huom! Myös ne yritykset, jotka vasta ennakoivat kassaongelmia, voivat hakea verojen maksuun lykkäystä heti 25.3.! Verohallinto ei vaadi yrityksiltä selvitystä maksuvaikeuksista. Edellytyksenä lykkäykselle on, että yritys on antanut veroilmoituksensa asianmukaisesti, eikä sillä ole veroja ulosotossa.
Veronmaksua lykätään maksujärjestelyn hyväksymispäivästä 3 kk eteenpäin. Maksut jaksotetaan enintään kahden vuoden ajalle.
Hakemusten käsittely voi tilapäisesti ruuhkautua Verohallinnossa ainakin aluksi, mutta Verohallinto ei tee perintätoimenpiteitä erääntyneille veroille hakemuksen käsittelyaikana. Jos yritys on jo saanut maksumuistutuksia erääntyneistä veroista, maksujärjestelyä kannattaa hakea heti 25.3. perintätoimien ehkäisemiseksi.
Hallitus aikoo esittää maksujärjestelyn ajalta perittävää korkoa laskettavaksi nykyisestä 7 %:sta 4 %:iin. Alempaa verokantaa sovelletaan maksujärjestelyssä 1.3. lähtien erääntyneisiin veroihin eräpäivästä lähtien. Myös koroton veronmaksun lykkäys on mahdollinen siinä tilanteessa, jossa yritys pystyisi maksamaan verot, mutta ei korkoa. Korottoman maksujärjestelyn saaminen edellyttää yrityksiltä laskelmia. K3 vaatii hallitukselta korotonta maksujärjestelyä kaikille yrityksille.
Lisätietoja saa Verohallinnon sivuilta.
Meidät tavoitat
- Marja 040 547 8563
- Tuija 040 1979 691
- Lilla 040 1979 823