12.8. Korona ei ole ohi

Kevät oli raskas, onneksemme kesälomille pääsimme suhteellisen tolkullisissa merkeissä. Kesä saattoi luoda harhailluusion, mutta totuus on, Korona ei ole ohi. Eikä Koronan vaikutuksia ei pyyhkäistä pois sormia napsauttamalla. Korona kuritti ja vielä kurittaa elinkeinoelämää sekä julkista sektoria. Vaikutukset ovat aalto, joka etenee. Teollisuus- ja vientiyritykset ovat nyt haastavan tilanteen edessä.

Tullin ennakkotilastojen mukaan tavaraviennin arvo oli kesäkuussa lähes 4,5 miljardia euroa, laskua oli yli 15 prosenttia verraten viime vuoden kesäkuun tilanteeseen. Alkuvuoden tammi-kesäkuun yhteenlaskettu viennin arvo väheni yli 17 prosenttia. Finanssikriisiin verraten myös koronakriisi tulee Suomen ulkopuolelta, vaikkakin ongelmien alkulähteet ovat erilaisia. Kummassakin heijastukset ovat suuntautuneet myös ulkomaankaupan tyrehtymiseen. Teollisuus- ja vientiteollisuus ovat elintasomme kivijalka. Nyt kasvukäyrät näyttävät teollisuuden supistuvan pitkäksi ajaksi.

Loppuvuoden budjettiriihen neuvottelut käynnistyvät ja hallituksella on edessään lähihistorian haastavimmat neuvottelut. Työtä tehdään Vanhasta siteeraten ”huppu päässä”, ennustaminen on vaikeaa ja tulevaisuus vielä sumea. Loputon elvyttäminen ei ole mahdollista. Vastikkeeton raha on pikkusormi, joka on annettu pirulle. Holtiton velanotto ja rahan jakaminen on helppoa, ratkaisujen luominen haastavaa.

Hallitus ei ole onnistunut työllisyystavoitteissaan. Työpaikat syntyvät hitaasti, eikä hallitus voi siirtää työllistymisen toimenpiteitä yhtään eteenpäin, niitä on vietävä eteenpäin jo ennen vaaleja. Tilanne on kehä, työllistämisen kautta ylläpidetään palveluita, joiden avulla ylläpidetään taas työllisyyttä.
Ostovoimaa on vahvistettava.

Maamme velkapääoma on suuri ja työllisyys matala verrattaessa muihin skandimaihin. Tarvitaan selkeämpiä suunnitelmia ja täsmällisempiä rakenneuudistuksia. Tarvitsemme talouskasvua, uskoa omaan talouteemme ja tulevaisuuteemme.

Marja Heinimäki