HHJ-kurssilta oppeja johtamiseen ja hallituspöytien ääreen

Päivi Puoskari, rahoitus- ja talousjohtaja, BC Capital Oy

Olen emännöinyt HHJ-kursseja edellisen työnantajani nimissä useita kertoja. Monesti piti kurssille itsekin mukaan lähteä, mutta siinä kohtaa koin, etten tarvitse juuri tätä ammatillista osaamista työkalupakkiini. Tänä syksynä asia muuttui ja ilmoittauduin kurssille.

Miksi? Vastaus oli minulle selkeä: johtamisjärjestelmä. Sanahirviö, myönnän. Mutta ilman sitä ei ole struktuuria, mihin nojata ja mistä hakea ponnistusvoimaa. Johtaminen tai sen puute kiteytyy johtamisjärjestelmään. Useamman johtamisjärjestelmän olen saanut urani aikana rakentaa, osa toimivia osa ei. Vuosien varrella karttunut kokemus ja virheistä oppiminen ovat olleet minulle se paras koulu, asiakaspalautteita unohtamatta.

Johtajan tärkein tehtävä on luoda toimiva johtamismekanismi ja toistaa sitä erityisesti esimerkillisesti muutosjohtamisessa. Ja jokaisessa kohtaamisessa perusteltava muutosta: miksi? Jos et löydä vastausta tähän kysymykseen, pysähdy.

"Kuuntele, kokeile rohkeasti, korjaa ja ennen kaikkea luota itseesi ja johdettaviisi."

Hallituksen perustehtävä on johtaa liiketoimintaa systemaattisesti asetettuja tavoitteita kohti. Hallituksen jäsenellä on ilman muuta juridinen vastuu. Se on ymmärrettävä, mutta sitä ei saa pelätä.

Nykyisessä työroolissani huomaan hallituksen merkityksen operatiivisen johtamisen tukena. Strategiset tavoitteet, linjaukset ja suunta antavat itselleni sen punaisen langan. Kaikki mitä teen, sanon, päätän tai jätän tekemättä, sanomatta tai jopa päättämättä ovat puolesta taikka vastaan hallituksen antaman strategian. Hallitustyöskentelyssä tiedän vanhasta roolistani sen, minkä tunnistan myös näissä lähelläni olevista pk -sektorin yrityksistä: johtamisen ja rahoituksen ammattilaisia tarvittaisiin enemmän hallituskokoonpanoihin mukaan.

Rahoitusjärjestelyt- ja ratkaisut ovat osa koko yrityksen elinkaarta. Startup, kasvuyritys, markkinajohtaja ja yrityskaupat, -järjestelyt ja jopa hallittu liiketoiminnan alasajo ovat kivuttomampia toteuttaa, kun ne tehdään pitkäjänteisesti ja suunnitellusti ajan kanssa substanssin ollessa läsnä. Myös johtamisessa tarvitaan tason nostamista. Kuten monet tutkimuksetkin osoittavat, työntekijät vaihtavat pomoa eivät työnantajaa. Tuttu juttu aika monelle?!

Ihan parasta HHJ-kurssissa oli seura eli muut osallistujat. Sain kurssilta lisää verkostoja ja varmasti hyvät opit, joita hyödyntää nykyisessä työssäni. Paljon kertausta ja tietojen päivitystä sekä uutta oppia käytännön hallitustyöskentelystä.

Kurssilla vahvistuivat ja kirkastuivat myös omat näkemykset. Että oikealla uralla olemme varsinkin Best Caravanilla, minne olemme Lassen kanssa rakentamassa uutta johtamisjärjestelmää. Best luo nahkansa tämän vuoden aikana ja olemme iskukykyisempiä, kun kevät 2022 vaihtuu. Markkina on puolellamme, ja uudet ikäpolvet ovat löytäneet kotimaan matkailuun uuden lajin, karavaanauksen.

Uskon vahvasti siihen, että kokemukseni ja näkemykseni auttavat minua tulemaan tunnetuksi pk-sektorin yrittäjille. Mielelläni autan ja jaan tietoutta, miten rakentaa erilaisia rahoitusratkaisuja ja saan itse taas puolestani lisäoppia ja vahvistusta olla osa toimivaa hallituskokonaisuutta.


Päivi Puoskari toimii rahoitus- ja talousjohtajana BC Capital Oyssä, joka tunnetaan paremmin tyttärestään, brändistään, Best Caravanista. Best Caravan Oy on Suomessa alansa vaikuttavin toimija ja Pohjoismaissakin hyvin tunnettu. Liikevaihtoa yrityksessä on reilut 60 Meur ja tavoitteet kansainvälistymiseen ovat strategiassa kirkastettu.