Pentti Haloselle myönnettiin ansiomerkki kiitoksena luottamushenkilötyöstä Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarissa

Hyvinkään kaupungin sivistystoimenjohtaja Pentti Halonen siirtyy eläkkeelle. Pentti on ollut myös kauppakamarissamme aktiivinen ja pitkäaikainen jäsen osaamisvaliokunnassa, josta kiitoksena hänelle myönnettiin pronssinen ansiomerkki.

Keskuskauppakamarin myöntämä pronssinen ansiomerkki on kunnianosoituksemme ja kiitoksemme Pentti Haloselle. Haluamme tällä huomionosoituksella antaa kiitoksemme hänen tekemästään määrätietoisesta luottamushenkilötyöstään, toteaa Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin toimitusjohtaja Marja Heinimäki.

Ansiomerkki luovutettiin Pentti Haloselle Hyvinkään kaupungintalolla keskiviikkona 19.6.2024. Merkin luovutti Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin toimitusjohtaja Marja Heinimäki.

Pentti on ollut kauppakamarimme aktiivinen luottamushenkilö aiemmassa Koulutusasiain- ja nykyisessä Osaamisvaliokunnassa. Hänellä on ollut vahva usko, että elinkeinoelämälähtöinen ja oppilaitosten yhteistyön voiman avulla tämä talouslaue pärjää myös tulevaisuudessa.

Penttiä siteeraten ”Kauppakamari ja erityisesti Osaamisvaliokunta ovat olleet hyvin hereillä valtakunnan ja oman talousalueen koulutustarpeista ja elinvoiman näkymistä. Alueen koulujen ja oppilaitosten kanssa on tilanteen ja tarpeen mukaan yritetty ennakoida, mitä nopeasti muuttuva työelämä ja yritykset meiltä odottavat. Kaikkea tarpeita ei voi toteuttaa, mutta yhteistyössä tämä talousalue pärjää tulevaisuudessakin”.

Pentti on avoin ja lähestyttävä persoona. Kauppakamarimme on saanut nauttia tästä hersyvän huumorin kautta asiapitoisia kehittämisajatuksia esiin nostavasta luottamushenkilöstä. Kiitämme Penttiä yhteistyöstä, uskomme että Hyvinkäällä on helppo jatkaa sitä työtä, jota Pentti on osaltaan tehnyt niin hyvinkääläisten osaamisen edistäjänä.

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari toivoo Pentille mukavia vapaaherran päiviä.


Pentin muistelu hänen työurastaan Hyvinkään kaupungilla:

Urheilutermein voisin lyhyesti todeta työtilanteestani Hyvinkään kaupungilla, että se oli siinä.
Vielä on kuitenkin muutama viikko jäljellä pian 36 vuotta kestänyttä työuraani Hyvinkään kaupungilla ja nyt, jos koskaan on lyhyen muistelon ja kiitosten paikka.

Kesäkuussa 1988 sain soiton Hyvinkään koulutoimesta jo edesmenneeltä toimistonhoitajalta Saara Kurkelalalta. Saara tiedusteli, kiinnostaisiko tuntiopettajan työt Hyvinkäällä Pohjoispuiston koulussa ja Vehkojan koulussa. Tuolloin ei ollut tietoakaan kännyköistä, joten Saara oli soittanut kotiini Suonenjoelle ja tavoittanut isäni. Olin tuolloin metsätöissä Rautavaaran saloilla ja pitkän raivauspäivän jälkeen palattuani Metsähallituksen kämpälle, sain Saaran terveiset, kun isäni tavoitti minut puhelimella. Soitin seuraavana päivänä paikallisesta kaupasta Hyvinkään koulutoimen johtajalle Henrik Korpikallakselle. Henrik Korpikallas oli tutustunut hakemukseeni uskonnon ja historian opettajan äitiysloman sijaisuuteen lukuvuodelle 1988-1989 ja halusi haastatella minua puhelimessa.

Olin ollut kevään 1988 sijaisena Joensuussa ja tuolloin lupaava ambotutkija Halonen oli varma, että opettajan työt olivat juuri sitä mitä halusin tehdä.

Korpikallas totesi haastattelun jälkeen, että paikka on sinun, mutta antoi vielä kokonaisen yön miettimisaikaa. Sovittiin, että voin kertoa ratkaisuni seuraavana iltana metsäpäivän jälkeen. Minulla oli tuolloin haku päällä myös Sonkajärvelle, josta yllättäen myös oli tullut myönteinen vastaus.
En tiennyt Hyvinkäästä oikeastaan mitään. Toki penkkiurheilun suurkuluttajana tiesin Hyvinkään Tahkon ja olin seurannut Tomi Poikolaisen kultaista menestystä olympialaisissa.

Nopeasti kuitenkin huomasin, miten mahtava paikka erityisesti liikunta- ja ulkoiluharrastuksiin Hyvinkää on. Tätäkin asiaa olen kiitellyt kaikkialla ja hehkutan sitä edelleen. Lapset syntyivät täällä ja heillekin Hyvinkää on ollut turvallinen ja lähes täydellinen kasvuympäristö.

Sain jatkaa uskonnon, historian, elämänkatsomustiedon, filosofian ja jopa liikunnan tuntiopettajana ”koevuoden” jälkeen. Toimin myös jonkin aikaa opintojen ohjaajana Vehkojalla. Opetustyöstä siirryin Hyvinkään yhteiskoulun lukion aikuislinjan rehtoriksi vuonna 1991. Sitäkään päätöstä en ole katunut, vaikka historian opetus oli ja on edelleen se tärkein osa työurallani. Oppilaat ja opiskelijat olivat ja ovat parasta, mitä opettaja työstään saa.

Yhteistyö oppilaiden, opiskelijoiden ja koulujen henkilökunnan kanssa on ollut ehkä kaikkein parasta aikaa työhistoriassani. Voin aidosti sanoa, että viihdyin kouluissa ja aina ympärillä oli osaavia aikuisia ja mahtavia nuoria.

Työhistoriani parhaat 15 vuotta sain olla rehtorina Hyvinkään yhteiskoulun lukiossa ja voin aidosti tunnustaa, että niitä aikoja muistelen aina hymyssä suin ja hyvillä mielin.

Vuonna 2006 siirryn HYK:stä hallinnon kiemuroissa eteenpäin. Minut valittiin sivistystoimenjohtaksi ja jälleen onni oli puolellani. Tästä tehtävästä siirryn vuosilomalle 19.6. ja täysiaikaiseksi papaksi. Olen saanut tehdä työurani alusta loppuun mielekkäitä, persoonalleni sopivia työtehtäviä ja aina hyvässä porukassa.
Olen viihtynyt kaikissa työtehtävissäni ja päässyt tekemään työtä huipputyyppien kanssa. Yhdessä on koettu paljon iloa ja aurinkoa, mutta kyllä 36 vuoteen mahtuu muutamia todella murheellisia tapahtumia, ja niihin liittyen paljon surua ja tuskaa. Näin se elämä vaan menee.

Hyvinkään-Riihimäen kauppakamari ja erityisesti osaamisvaliokunta ovat olleet osa työtäni. Olen saanut tavata upeita ihmisiä, kuunnella huippuasiantuntijoita ja tavata lukuisan joukon alueen yritysten edustajia.
Nämä kohtaamiset ja kokoukset ovat antaneet minulle paljon ja auttaneet erityisesti ammatillisen koulutuksen kokonaisuuden näkymiin. Kauppakamari ja erityisesti osaamisvaliokunta ovat olleet hyvin hereillä valtakunnan ja oman talousalueen koulutustarpeista ja elinvoiman näkymistä. Alueen koulujen ja oppilaitosten kanssa on tilanteen ja tarpeen mukaan yritetty ennakoida mitä nopeasti muuttuva työelämä ja yritykset meiltä odottavat. Kaikkea tarpeita ei voi toteuttaa, mutta yhteistyössä tämä talousalue pärjää tulevaisuudessakin.

Olkaa hyviä Hyvinkään ja koko talousalueen markkinoijia, siinä teitä tarvitaan entistä enemmän. Kisa muuttajista ja osaavasta työvoimasta on kovaa ja kovenee koko ajan. Muistakaa iloita ja viljellä hyvää mieltä ja pitää huolta itsestänne ja työkavereista. Kohtaamiset työpaikoilla ovat aina elämän suolaa. Emme pärjää ilman työkavereiden näkemistä ja tukea. Täysimittainen etätyö ei ole avain onneen.
Kiitos teille kaikille pitkästä yhteisestä taipaleesta. Tervetuloa mukaan sivistyksen upeaan joukkoon seuraajani Mika Mäkelä.

Minusta ei vielä ole tullut sitä lottovoittajaa, mutta työelämässä olen saanut aina olla voittajajoukkueessa.

Aurinkoista kesää teille kaikille ja hymyillään, kun tavataan. Ja muistakaa, ettei eläkkeisiin kosketa.

- Pena Halonen