14.1. Korona kaatuu vain yhteisvoimin

Rokotteiden myyntiluvan saaminen valaisi talouden näkymiä vuoden vaihteen tienolla. Olemme silti tilanteessa, jossa ei ole voittajia eikä häviäjiä, vaan taistelua olemassaolosta. Jäsenistöllemme suunnattu kyselymme osoitti konkurssiuhan pienentyneen, mutta tulevaisuuden näkymän olevan hyvin sumea.

Koronan toinen aalto muunnoksineen synkentää kevättä ja tuleva aika on oleva täynnä tarinoita, niin selviytymisestä kuin kaatumisesta. THL tiedotti, että virusmuunnokseen sairastuneita on todettu lisää ja tämän taltuttamiseksi tarvitaan vahvempia toimenpiteitä. Toivottavasti nopeasti.

Sairastuneiden seuranta ja jäljitys eivät ole pysyneet perässä uuden taudin muodon kanssa. Liian hitaiden toimenpiteiden myötä olemme jälleen pari viikkoa myöhässä. Positiivista on se, että koronarokote puree uuteen muotoon.

Rokotetahti on lähtenyt kankeasti liikkeelle ja ollut tuskastuttavan hidas. Liian tiukasti rokotejärjestyksestä kiinni pitäminen hidastaa rokotteen jakamista. Nykyinen vauhti ei riitä rokotekattavuuden saamiseksi tarvittavan nopeasti.

Rokottamisen eriarvoisuus - ilmainen julkinen terveydenhuolto ja osittain korvattava yksityinen terveydenhuolto - ei edistä epidemiasta selviämistä. Työterveyshuollon 100 prosenttinen korvattavuus olisi kaikkien etu ja toteuttaisi hallituksen lupauksen kaikille ilmaisesta rokotuksesta. Julkisen sektorinkin kulut rahoitetaan yksityisen sektorin tuottamilla euroilla. Eikö yhteistyö olisi merkittävä etu yhteiskunnalle?

Se, miten epidemia saadaan haltuun vaikuttaa yritysten elinvoimaan ja yleiseen talouden kehitykseen. Epidemian hoidon lisäksi tarvitaan myös muita välineitä. Uudelleen avattu kustannustuki tukee yritysten toiminnan jatkuvuutta ja toivon mukaan täten antaa aikaa talouden ja toiminnan sopeuttamiseen sekä vähentää yritysten ajautumista konkurssiin. Aiemmat tukitoimet eivät ole enää riittäviä, nyt tarvitaan myös uusia keinoja.

Jokainen viikko on tärkeä, selviämme vasta kun pääsemme Koronapandemiasta eroon. Siihen asti voimme menettää paljon ja raha on siinä yhtälössä se pienin, talous kyllä elpyy aikanaan.

Marja Heinimäki