Parempi elinvoima, kohtuullisempi veroaste

Kannattaa kysyä, mikä on uuden kunnan rooli hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen. Talouden kurimuksessa vaikuttavuutta ja säästöjä on pystyttävä tekemään yhteistyöllä. Tarvitaan kykyä irrottautua rajoista, taitoa tehdä yhteistyötä huomattavasti enemmän.
​​​​​​​

Keskusta-alueiden palvelutuotanto on helpohko luoda, mutta miten palvelut rakennetaan alueellisesti siten, että ne tavoittavat mahdollisimman paljon kuntalaisia. Pystytäänkö luomaan uusia tapoja, joilla raja-alueiden palveluita sopeutetaan palvelutarpeeseen. Optimaalinen suunnittelu edellyttää kykyä uudelleen organisointiin sekä periaatteiden uudelleen tarkasteluun.

Kunnan strategia ja valittu linja vaikuttavat siihen, onko kuntalaisten arki keskimääräistä vai alueen vahvuuksien kautta erottautumista. Valinnat ohjaavat kunnan elinvoimaa, olemisen virtaa ja sydäntä, joka sykkii. Elinvoima tarkoittaa myös mahdollisuuksien tarjoamista, sitä että pidetään veroprosentista huolta. Verottamalla voidaan tukea tai kuristaa. Tarvitaan laaja-alaista kuntaan luodun talouspolitiikan vaikutusten ymmärrystä. Euroilla ei ole vain alku ja loppu, se on kehä, joka pyörii.

Elinvoima on suhteellisen moninainen käsite. Sen voidaan nähdä olevan toimiva elinkeinoelämä ja palvelurakenne. Se on näkyvää aktiivisuutta, joka houkuttelee ja sitouttaa niin elinkeinoelämää kuin kuntalaisia. Mitä parempi elinvoima on, sitä kohtuullisempi veroasteemme on. Virta syntyy elämyksellisyydestä, tapahtumista. Ne ovat kivijalka, joiden päälle syntyy uutta aktiivisuutta.

Kaikki liittyy kaikkeen, jolloin keskittyminen olennaiseen korostuu. Tunnistamme, että kehittyminen syntyy tyytymättömyydestä olevaan. Muutos ei ole vain uuden keksimistä, se voi olla myös poisoppimista, ajattelua uudella tavalla. Onko kaikki vanha säilyttämisen arvoista, tai uusi kehittämisen arvoista. Ilman rohkeaa tarkastelua ja keskustelua, mikään ei muutu.

Hyvä kysymys on, kehitätkö eilistä, tätä päivää vai tulevaisuutta? Vinoilulla ja maalittamisella se ei synny, se syntyy yhteistyöllä, toinen kysymys on, onko siihen tahtoa?

Marja Heinimäki
toimitusjohtaja