Vientikaupan rahoitusratkaisuja

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin Vientikilta kokoontui 7.6 OP-Hämeen tiloissa Riihimäellä kokoustamaan. Tilaisuuden aiheena oli vientikaupan rahoitusmahdollisuudet.

OP:n mukaan ulkomaankaupassa puhututtavat geopoliittiset jännitteet, logistiset haasteet ja epävakaa maailmantalous ulkomaankaupassa haastavat kaupankäyntiä. Sekä riskienhallinnan merkitys, asiakkaan tunteminen ja valuuttakurssien vaikutukset nousevat vahvasti esiin myös silloin, kun haetaan uusia markkina-alueita ja uusia asiakkuuksia. Lisäksi esille nousevat pakotteet, maksuliikenteen turvallisuus, väärinkäytösyritykset ja vastuullisuusasiat.


OP-Hämeen asiakkuus- ja myyntijohtaja Leevi Saraneva esitteli aluksi pankin toimintaa. Sitten OP Yrityspankin rahoituspäällikkö Eila Nygren ja Senior Sales Manager Sami Pietilä avasivat OP pankin palveluita, miten vientikauppaa voi vauhdittaa Trade Finance instrumenteilla riskit huomioiden ja OP:n palveluita valuuttakaupassa, miten valuuttakurssiriskiä voi hallita ja miten myyntibudjetin voi suojata.

Finnveran aluepäällikkö Marjo Seppälä ja rahoituspäällikkö Jari Mehto kertoivat Finnveran roolista vientirahoituksessa ja keinoista täydentää rahoitusmarkkinoita. Valtion omistamana rahoitusyhtiönä Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnveran strategisena tavoitteena on kohdentaa valtaosa rahoituksesta kasvaviin ja kansainvälistyviin yrityksiin, investointeihin, omistajanvaihdoksiin sekä vientiin.

Team Finland, Kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Tuomo Kauha kävi läpi ELY:n ja TE:n palveluja yrityksen elinkaaren eri vaiheisiin sekä Business Finlandin palveluita kasvuun ja kansainvälistymiseen. ELY:n rooli korostuu palvelupolun alkuvaiheessa, kun kansainvälistyminen alkaa kiinnostamaan. Business Finlandin palvelut auttavat, kun matka jatkuu suunnitteluasteelle ja markkinoinnin avaamisessa ja liiketoiminnan laajentamisessa. Finnveran sekä Ulkoministeriin rooli korostuu markkinoiden avaamisessa ja kaupankäynnissä sekä liiketoiminnan laajentamisessa ja uudistamisessa.

Lopuksi kuulimme Atradiuksen myyntipäällikön Tuomo Alaviuhkola luottovakuuttajan toiminnasta ja palveluista vientiyrityksille. Luottovakuutuksen etuina ovat toiminnan ennustettavuus, turvallisempi kaupallisia mahdollisuuksia ja kustannussäästöjä luotonhallintaan.

Ja tässä vielä Tuomon muistilistalta:

  • Maksuaikadirektiivi tullee helpottamaan pienten yritysten asemaa, mutta saattaa hankaloittaa ulkomaankauppaa.
  • Huijausyritykset ovat lisääntyneet paljon. Tämä koskee erityisesti yrityksiä, jotka valmistavat helposti realisoitavia tuotteita.
  • Ja lopuksi älä riko pakotteita!