Yritysvierailu Trans Farmilla

Liikenne ja logistiikkavaliokunta vieraili tiistaina 9.10 Riihimäellä Trans Farmin tehtaalta. Toimitusjohtaja Jyrki Leppälä esitteli meille kuminan toimintaa ja tuotantoa. Trans Farmin syntytarina on mielenkiintoinen tarina kahdesta rohkeasta nuoresta miehestä, jotka näkivät uuden liikeidean ja tarttuivat siihen.


Kumina on ollut vientituote jo 1800-luvulla, mutta jäi ajan kuluessa unohduksin. Suomessa käytössä ollut velvoitekesantojärjestelmä, nosti kuminan jälleen ajankohtaiseksi. Koska Suomen käyttötarve oli matala, oli selvää, että kumina olisi myytävä maailmalle. Alkuun kohdemaan oli Saksa ja positiivisten tuotanto- ja vientikokemusten laajempi toiminta käynnistyi. Liiketoiminta perustuu sopimuspohjaisuuteen ja sadon vastaanotto keskitetään yhteen paikkaan.


Trans Farmin omistaja Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki valloittivat kuminan maustemarkkinat, suoritus on melkoinen koska he aloittivat lähes tyhjästä. Nyt Trans Farm on maailman suurin kuminan tuottaja. Merkittävimmät vientimaat ovat vientimaat, Intia, USA sekä Saksa.


Sopimustuottajat viljelevät kuminaan noin 15 000 hehtaarilla ja suomalaista kuminaa myydään noin 50 maahan. Yritys työllistää tällä hetkellä noin 25 henkilöä. Uutuutena Trans Farmin valikoimassa on mielenkiintoinen uutuustuote öljyhamppu.

Trans Farm Oy, perustettu 1990, yrittäjät, Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki, toimiala erikoiskasvien sopimusviljelyttäminen ja jatkojalostus. (https://www.transfarm.fi/index.php)

Kumina (Carum carvi) on kaksivuotinen sarjakukkainen putkikasvi, joka muistuttaa ulkonäöltään porkkanaa. Kuminaa viljellään sen siementen sisältämien haihtuvien öljyjen vuoksi. Suurin osa siemenistä käytetään sellaisenaan mausteeksi. Osasta siemeniä tislataan öljyä, jota käytetään aromiaineena esimerkiksi kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.
Suomessa viljellyn kuminan siemenissä on kolme kertaa enemmän aromaattisia öljyjä (karvoni ja limoneeni) kuin Keski-Euroopassa viljellyssä. Viljelyala Suomessa on noin 20 000 ha. Viljely onnistuu Oulun korkeudelle asti. (https://www.farmit.net)