Vientiasiakirjat

Kauppakamarit myöntävät yrityksille ulkomaankaupan asiakirjoja, kuten EU:n yleisiä alkuperätodistuksia, ATA carnet-tulliasiakirjoja, kauppalaskujen vahvistuksia sekä Force Majeure ja muita erikoistodistuksia kaupan osapuolten ja vientimaan viranomaisten vaatimuksiin.

Alkuperätodistukset

EU:n yleinen alkuperätodistus osoittaa tavaran alkuperän, jotta kohdemaassa voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten määräysten mukaisesti. Se ei takaa tullietuuksia, koska sitä käytetään vain maissa, joiden kanssa EU:lla ei ole vapaakauppasopimusta.

Vientiasiakirjat.fi-palvelu​​​​​​​

Kauppakamarit myöntävät alkuperätodistuksia vain vientiasiakirjat.fi-palvelun kautta. Vientiasiakirjat.fi on valtakunnallinen kauppakamarien tarjoama palvelu, jonne rekisteröitymällä voi hakea Euroopan Unionin yleisiä alkuperätodistuksia (Certificate of Origin) sekä vahvistuksia ulkomaankaupan asiakirjoille. Hakemukset käsitellään alueellisissa kauppakamareissa akkreditoitujen käsittelijöiden toimesta.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön

Vientiasiakirjat.fi-palvelun tietoturvaa kehitetään jatkuvasti ja uutena toiminnallisuutena otettiin 19.1.2023 käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Palvelu pyytää syöttämään erillisen sähköpostilla saapuvan koodin tavanomaisen kirjautumisen yhteydessä.

On ensisijaisen tärkeää, että käyttäjätunnuksena on saavutettavissa oleva sähköpostiosoite. Mikäli käyttäjätunnus muuttuu, yrityksen vientiasiakirjat.fi-pääkäyttäjä luo pyynnöstä uuden käyttäjätunnuksen oikealla osoitteella.

Alkuperätodistusten lomakkeeton tulostus
Vuoden 2022 aikana alkuperätodistusten osalta otettiin käyttöön uusi toimintatapa, kun alkuperätodistuslomakkeiden käytöstä luovuttiin. Nyt asiakas voi tulostaa itse Vientiasiakirjat.fi-palvelussa myönnetyt alkuperätodistukset tavalliselle A4-paperille.

Vientiasiakirjat.fi


Vientiasiakirjat hinnasto

ATA carnet

ATA carnet –tulliasiakirjan avulla tavaraa, kuten kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita, voidaan viedä väliaikaisesti lähes 80 maahan tulli- ja verovapaasti.

ATA carnet-tulliasiakirja haetaan atacarnet.fi -sivuston kautta.

Atacarnet.fiLinkkejä ulkomaankaupan avuksi