Vientiasiakirjat

Kauppakamarit myöntävät yrityksille ulkomaankaupan asiakirjoja, kuten EU:n yleisiä alkuperätodistuksia, ATA carnet-tulliasiakirjoja, kauppalaskujen vahvistuksia sekä Force Majeure ja muita erikoistodistuksia kaupan osapuolten ja vientimaan viranomaisten vaatimuksiin.

Alkuperätodistukset

EU:n yleinen alkuperätodistus osoittaa tavaran alkuperän, jotta kohdemaassa voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten määräysten mukaisesti. Se ei takaa tullietuuksia, koska sitä käytetään vain maissa, joiden kanssa EU:lla ei ole vapaakauppasopimusta.

​​​​​​​Kauppakamarit myöntävät alkuperätodistuksia vain vientiasiakirjat.fi-palvelun kautta. Vientiasiakirjat.fi on valtakunnallinen kauppakamarien tarjoama palvelu, jonne rekisteröitymällä voi hakea Euroopan Unionin yleisiä alkuperätodistuksia (Certificate of Origin) sekä vahvistuksia ulkomaankaupan asiakirjoille. Hakemukset käsitellään alueellisissa kauppakamareissa akkreditoitujen käsittelijöiden toimesta.

Alkuperätodistusten lomakkeeton tulostus
Tammikuun 2022 aikana alkuperätodistusten osalta otetaan käyttöön uusi toimintatapa. Vientiasiakirjat.fi-palvelussa myönnetyt alkuperätodistukset voidaan tulostaa tavalliselle A4-paperille nykyisten lomakkeiden sijaan. Muutoksella pyritään helpottamaan asiakirjaprosesseja. Lomakkeista luovutaan kokonaan, kun muutos on ajettu sujuvasti läpi kohdemaissa. Siirtymäaikana tulostaminen sekä lomakkeille että paperille on mahdollista. Kun lomakkeeton tulostusominaisuus otetaan käyttöön, tiedotetaan siitä vientiasiakirjat.fi -palvelun etusivulla.


Vientiasiakirjat.fi


Vientiasiakirjat hinnastoLisätietoja antaa Tuija Hämäläinen 040 1979 691 ja Lilla Jokinen 040 1979 823.


ATA carnet

ATA carnet –tulliasiakirjan avulla tavaraa, kuten kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita, voidaan viedä väliaikaisesti lähes 80 maahan tulli- ja verovapaasti.

ATA carnet-tulliasiakirja haetaan atacarnet.fi -sivuston kautta.

Atacarnet.fi